Hög inflation ökar risken för kvadrupelhöjning från Riksbanken

Publicerad

Efter morgonens svenska inflationssiffra börjar nu analytikerkommentarer att trilla in och flera bedömare slår fast att Riksbanken kommer behöva höja styrräntan ytterligare.

Statistiksläppet visade att Sveriges KPI ökade 9,8 procent på årsbasis i augusti, upp från 8,5 procent i juli. Förväntningarna låg på en ökning med 9,6 procent enligt Bloomberg.

Kärninflationen – KPIF exklusive energi – steg från 6,6 procent i juli till 6,8 procent i augusti. Väntat var 6,9 procent enligt Bloomberg.

”Kärninflationen ökade och ligger långt över Riksbankens prognos (5,7 procent red anm). Det råder ingen tvekan om att penningpolitiken kommer att stramas åt snabbt”, kommenterar Nordea.

Nordea konstaterar vidare att uppgången var ganska bred, alltså i kontrast till julimätningen där livsmedelspriserna var den främsta drivkraften.

”Riksbanken är sannolikt djupt oroad över situationen. Vi räknar med att Riksbanken höjer räntan med 75 punkter i september, med 75 punkter i november och med 25 punkter i februari 2023”, skriver Nordea.

Swedbank konstaterar också att kärninflationen ligger långt över Riksbankens prognos. ”Vi kommer säkerligen att få se en höjning med 75 punkter nästa vecka, om inte 100”, kommenterar bankens prognoschef Andreas Wallström.

Danske Bank håller fast vid sin bedömning om 75 punkters höjning i nästa vecka, följt av ytterligare 75 punkter i november. Även Handelsbanken ser ökad sannolikhet för en höjning med 75 punkter.

I nästa vecka beslutar Riksbanken om styrräntan. Dagens industri bedömer att valet rimligen står mellan en höjning med 75 eller 100 punkter, och spekulerar i att det mycket väl kan bli en kvadrupelhöjning på 100 punkter.

”Den viktigaste orsaken är att inflationen har blivit mycket högre än väntat. En annan är att ECB sedan Riksbankens senaste besked överraskat två gånger och höjt med 50 respektive 75 punkter. Inte minst med tanke på växelkursen vill den svenska centralbanken nog hålla minst jämna steg med den europeiska”, skriver Di.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Annons