DNB Grønt Skifte Norden minskade 0,69 procent i augusti – tog in Essity i portföljen

Publicerad

Fonden DNB Grønt Skifte Norden S minskade 0,69 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som sjönk 0,65 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,57 procent och är därmed bättre än index som har ökat 12,91 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Øyvind Fjell och Andreas Bertheussen.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att den nordiska marknaden steg 0,7 procent i augusti, trots svag amerikansk makrodata och stora rörelser på den japanska valutamarknaden som tyngde marknaden vid månadens början.

”Godartad inflationsdata i kombination med mjukare arbetsmarknadsdata lyfte förväntningarna på sänkta centralbanksräntor. Det ökade dock också risken för en svagare ekonomisk tillväxt, vilket marknaden uttryckte genom en rotation till mer defensiva aktier”, skriver förvaltarna.

Under månaden utvecklades Finland och Sverige mest positivt med uppgångar om 1,9 respektive 1,3 procent, samtidigt som Norge och Danmark backade 1,5 respektive 2,3 procent.

Gällande fondens utveckling bidrog övervikterna i läkemedel och sällanköpsvaror samt undervikten i banksektorn positivt, medan övervikter i transport, kapitalvaror och energi tyngde avkastningen.

Aktieurvalet bidrog istället positivt, där Humble Group, Wärtsilä och NKT utvecklades starkast. Även Novonesis kom med positiva bidrag efter att bolaget höjt vinstprognoserna för helåret.

I den negativa vågskålen fanns Fasadgruppen, Autostore och Vestas som samtliga levererade svaga kvartalsrapporter. Fonden minskade innehaven i de två sistnämnda till följd av osäkerhet kring framtida vinster.

Dessutom togs Essity in portföljen, något som förvaltarna motiverar med bolagets defensiva egenskaper på slutmarknaden, såväl som den marginalfördel som bedöms komma som följd av minskande massapriser. Även Hexagon Composites adderades, samtidigt som exponeringen mot fastighetssektorn generellt ökade.

Tillskotten finansierades av minskningar i Swedbank, Nordea och Danske Bank, eftersom lägre räntor kan komma att pressa bankernas räntenetton. Försäljningar gjordes även i Investor och UPM.

De största innehaven vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Investor och Atlas Copco med portföljvikter om 9,53, 6,51 respektive 5,44 procent.

De största övervikterna var mot Wärtsilä, Novonesis och NKT, medan de största undervikterna var i Nordea, Assa Abloy och Equinor.

Danmark, Sverige och Norge utgjorde de största marknaderna med exponeringar om 37,41, 35,91 respektive 8,31 procent.

DNB Grønt Skifte Norden S, %augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent-0,69
Index MM, förändring i procent-0,65
Fond i år, förändring i procent14,57
Index i år, förändring i procent12,91

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons