Finans Nyhet

Svensk fond sätter whisky på investerarkartan

Ulf Eriksson och Christian Svantesson vill få både vanliga privatsparare och professionella investerare att investera i deras whiskyfond, The Single Malt Fund. Foto: Sverker Brundin.Ulf Eriksson och Christian Svantesson vill få både vanliga privatsparare och professionella investerare att investera i deras whiskyfond, The Single Malt Fund. Foto: Sverker Brundin.
Ulf Eriksson och Christian Svantesson vill få både vanliga privatsparare och professionella investerare att investera i deras whiskyfond, The Single Malt Fund. Foto: Sverker Brundin.
Publicerad

Svenska The Single Malt Fund har som ambition att ge världens privatsparare tillgång till den snabbväxande marknaden för whisky som alternativ investeringsform.

Whiskyindex, ja det finns ett sådant, det har ökat 573 procent på nio år. Det visar Rare Whisky 101:s index “Apex 1000”, som ska återspegla värdet för en samling av de 1 000 mest eftersökta flaskorna av typen single malt skotsk whisky. Det senaste året är ökningen däremot mer blygsam, 6,3 procent. 

Sedan i april finns också en svensk fond med internationell inriktning som enbart investerar i whisky, The Single Malt Fund.

– Det här är något helt nytt och unikt. Vi är den enda reglerade whiskyfonden riktade mot privatsparare i hela världen, säger Christian Svantesson, vd och grundare.

Annons

En tydlig trend i marknaden är att intresset för alternativa investeringar ökar. Ett exempel på sistone är Mangolds förvärv nyligen av 25 procent av AIF-fondförvaltaren QQM. När Legg Masons nya Nordenchef skulle lägga ut orden om kommande trender i våras lyfte han särskilt fram alternativa investeringar. Och så så sent som i torsdags kunde Realtid berätta om Carneos stora ambitioner på området

– Det har varit en resa sedan 2018 där börsen har gått väldigt bra, med stor hjälp av de låga räntorna. Nu börjar konjunkturen avmattas och räntorna kommer att fortsätta att vara låga. Det är nollränta på bankkontot och svårt att få avkastning. Att sätta alla pengar på börsen känns lite riskabelt, inget växer till himlen. Därför ökar intresset nu för alternativa investeringar, säger Ulf Eriksson, försäljningschef på The Single Malt Fund.

Alternativa investeringar handlar ofta om handel i fastigheter, men kan också vara skog och råvaror, liksom hedgefonder och riskkapital. Christian Svantesson pekar också på att intresset växer för alternativa investeringar av klassiska lyxvaror som vin, konst, juveler, klockor och sportbilar. Den typen av placeringar görs ofta av specialister. 

Annons

Enligt Christian Svantesson ökar efterfrågan nu alltmer även för whisky som alternativ investering. Ökningen sker dessutom på nya marknader. Whiskyintresset har tidigare varit ganska begränsat till det gamla brittiska imperiet. Men under de senaste tio åren har det breddats till länder och regioner som Kina och Sydostasien, Östeuropa och delar av Mellanöstern samt Latinamerika.

Däremot har det hittills inte varit helt enkelt för gemene man att göra den typen av kapitalplacering.

När Christian Svantesson såg värdeutvecklingen på whisky fick han idén att starta en fond för att låta hugade investerare ta del av den.

Annons

– Jag ville starta en fond, som skulle vara reglerad, svenskt, med tillstånd i Sverige. Du ska inte behöva en privat bankman i London för att kunna köpa en whiskyfond, säger Christian Svantesson.

Han har dock ingen egen erfarenhet av fondverksamhet sedan tidigare utan har jobbat som ekonom, controller och entreprenör, med en exit i teknikföretaget People of Lava för några år sedan. Därför vände han sig till en rad erfarna rådgivare – på advokatbyråerna Gernandt & Danielsson, Harvest och revisions- och rådgivningsfirman PWC.

Processen visade sig vara betydligt mer komplicerad än han först trott. 

– Det är en klart annorlunda juridisk struktur.

En orsak är att fonden är riktad till retail, privatkundsmarknaden. Dessutom ville han att fonden skulle investera i fysisk whisky, inte aktier i whiskybolag. Då gäller andra regler än för traditionella fonder och The Single Malt Fund har nu tillstånd som AIF – alternativ investeringsfond – från Finansinspektionen.

Fonden är igång för handel sedan den 10 april och har hittills 20 miljoner kronor i kapital. Gränsen är satt till 250 miljoner kronor. 

Utvecklingen på börsen är dock är dock inte strålande, priset har sjunkit 15 procent jämfört med öppningen. Däremot är priset upp 54 procent nu jämfört med för en månad sedan. Handeln på börsen är en andrahandsmarknad, vilket innebär att börskursen i sig inte är kopplad till fondens kapital eller värde, som för vanliga UCITS-fonder, påpekar Christian Svantesson.

– Det brukar dröja ett tag innan kursen stabiliserar sig på denna typ av värdepapper. Vi är ju en typ av obligation, och när vi kommer närmare fondens livslängd, sex år i vårt fall, så brukar kursen bättre avspegla värdet i fonden. Nu rör sig kursen framförallt baserat på att likviditeten i pappret är tunn.

Handeln sker i euro och minsta enhet är 100. Med ett pris på 85 euro ger det 850 euro, motsvarande 9 097 kronor. Avgiften är hög, en “management fee” på 2,5 procent och en “performance fee” vid fondens avveckling efter 6 år på 20 procent av nettovinsten.

En fondexpert som Realtid varit i kontakt med ifrågasätter också likviditeten i fonden, speciellt om världen går in i lågkonjunktur, vilket många tecken också pekar mot.

Under sommaren har fondbolaget fått EU-pass så att fonden är godkänd för distribution även i Luxemburg, Storbritannien, Cypern och Irland.

– Vi har fått förfrågningar från dessa marknader. Det handlar enbart om professionella investerare, säger Christian Svantesson.

Mangold är emissionsinstitut och Nordnet är den största distributören.

Fonden är högriskklassad, en 7:a, högsta risknivån på den så kallade KIID-skalan.

– Korrelationen är låg mot börsen, vilket många placerare gillar. Som alla andra fonder bettar vi på en uppgång. Det gör vi med hjälp av whiskyexperter i en investeringkommitté.

Fonden säljer och köper aktivt whisky. Priset på whisky i butik består av ett antal större påslag via olika led i distributionen. Det försöker whiskyfonden runda genom kontakter direkt med de stora tillverkarna. 

– Genom att köpa direkt från industrin får fonden en uppsida dag ett. En del av whiskyn sitter vi på i tre år. Andra delar säljer vi av efter tre månader. Lageromstättningshastigheten är en form av hedge som gör att vi kan balansera en markandsfluktuation.

Fonden köper flaskor eller fat med whisky som sätts i tredjepartslager i Irland och Skottland. För att välja ut whisky använder man sig av investeringskommittén där en rad whiskyauktoriteter deltar.

– Fonden är fondkoncern. På grund av alkohollagstiftning får vi inte handla whisky direkt utan det sker via ett helägt dotterbolag i Irland. Helst hade vi velat ha det i  Skottland, men på grund av brexit har vi valt ett operativt center i Dublin, säger Christian Svantesson.

Med tanke på namnet, handlar det enbart om skotsk single malt?
– Nej, vi är helt oppurtuna. Det kan vara japansk whisky, indisk, svensk. Vi har både bourbon och blended, men single malt är lejonparten, cirka 90 procent.

– Vi köper också bara rare och limited whisky. Det är där du har en tillväxt, det är ett ständigt sinande utbud.

Annons