Börsteknikbolaget Cinnober har haft en trög start på året – och redovisar ett rörelseresultat på -27,2 miljoner kronor för det första kvartalet. Resultatet tyngs av tillväxtsatsningar. Nu ska bolaget kapa kostnader med ett besparingsprogram.
Fortsatt förlust för Cinnober – sjösätter besparingsprogram
Mest läst i kategorin
Cinnober – som främst säljer clearing- och risksystem till börser – redovisar en i stort sett oförändrad nettoomsättning på 85,1 miljoner kronor (85,6) för det första kvartalet 2018. Rörelseresultatet försämrades till -27,2 miljoner kronor (-2,9).Resultatet per aktie före utspädning blev -1,47 kronor (-0,22).
Resultatet tyngs, liksom i föregående kvartal, fortsatt av tillväxtsatsningar som tynger resultatet med -35,5 miljoner kronor (-10,9). Men målet är – som tidigare aviserat – att nå lönsamhet under 2019.
Vd:n Veronica Augustsson skriver att bolaget utifrån ett intäkts- och lönsamhetsperspektiv haft en trög start på året. Han syftar främst på det brittiska dotterbolaget Simplitiums Mifid2-kompatibla börsplattform Tradecho – som fördyrades – och som nu sålt mindre än väntat. Men även bolagets äldsta affärsområde inom börs- och clearingteknologi hade blygsam intjäning under första kvartalet, konstaterar Veronica Augutsson i rapporten.
”Den tröga starten beror på primärt på försdröja proceser i core cinnober samt en långsammare start på Tradecho än vi hade förväntat oss. Hela branschen har varit fokuserad på att komma förbi Mifid2-implementationen och fokus har inte legat på nya initaitiv”, skriver hon i ett mejl till Realtid.se.
I rapporten menar hon att bolagets tillväxtsatsningar det senaste året ”tagit mycket tid och resurser i anspråk och fokus nu är att återvända till lönsamhet, förbättra kostnadskontrollen och tydliggöra ansvarsområden inom koncernen”. Under andra kvartalet har bolaget även sjösatt ett kostnadsbesparingsprogram ”för att uppnå en väsentligt lägre kostnadsbas”.
”Vi har inte externt kvantifierat besparingsprogrammet men vi är ’comittade’ till att dra ner på kostnaderna för att matcha vår intäktsbas bättre”, skriver Veronica Augustsson i sitt mejl till Realtid.se. Hon vill inte ge några ytterligare detaljer i nuläget.
En större händelse under kvartalet var att bolaget sålde ett clearing- och risksystem till Japan Exchange Group. Tekniken ska användas för den japanska derivatmarknaden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.