Realtid

Zenith om riskkapitalläget: ”Som natt och dag jämfört med 2021”

Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith.
"Det är som natt och dag jämfört med 2021. Då kunde vissa förhoppningsbolag få in pengar på 48 timmar, till höga värderingar. Idag är det betydligt högre krav på att entreprenörsdrivna bolag ska kontroll på sin burn och så snart som möjligt nå ett läge där det går att slå om till lönsamhet. Värderingarna som investerarna är beredda att investera på har också, av förklarliga skäl, följt den noterade marknaden", säger Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022

Bolagsvärderingar för noterade techbolag har det senaste året rasat med 50-90 procent, men för onoterat börjar samma korrektion att ske först nu. Förklaringen är entreprenörernas ovilja att inse den hårda verkligheten. Det säger Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Idag försöker många entreprenörer fortfarande resa pengar till 2021 års nivåer, vilket inte går. Det blir då som på husmarknaden, nämligen en freeze. Istället använder man sig av konvertibler och liknande instrument samt interna bryggrundor med hjälp av befintliga finansiärer, säger Erik Lindblad.

Zenith Group grundades av Tommy Jacobson, mångårig riskkapitalist och tung investerarprofil. Bolagets fond Zenith Venture Capital har bland annat investerat i bolag som Truecaller, Zound Industries, Minna Technologies, Treyd, Acuminor, Urb-it och Minut. För drygt två år sedan klev Erik Lindblad in som vd efter att ha arbetat som Investment Manager på Zenith och Varenne Investment sedan februari 2018.

Enligt honom är det ett drastiskt annorlunda läge idag, jämfört med förra året.

– Ja, det är stentufft. Det är som natt och dag jämfört med 2021. Då kunde vissa förhoppningsbolag få in pengar på 48 timmar, till höga värderingar. Idag är det betydligt högre krav på att entreprenörsdrivna bolag ska kontroll på sin burn och så snart som möjligt nå ett läge där det går att slå om till lönsamhet. Värderingarna som investerarna är beredda att investera på har också, av förklarliga skäl, följt den noterade marknaden, säger Erik Lindblad.

Vad betyder det i praktiken?
– Bland annat att det är mycket färre rena förhoppningsbolag som får funding och när värderingarna sjunker så minskar även storlekarna på rundorna för att kompensera för utspädningen. Samtidigt har det aldrig funnit så mycket pengar i systemet som just nu, vilket betyder att de allra bästa bolagen fortfarande har god tillgång till kapital, säger han.

Varför är det så?
– Det finns många nyligen resta VC- och PE-fonder med gott om kapital som i regel har avtal med sina investerare som säger att pengarna måste investeras inom de kommande tre till fem åren. Så det finns fortfarande gott hopp för att det kommer fortsatt finnas tillgång till kapital, även om det är till tuffare villkor och till färre bolag, säger han.

Vad tror du om marknaden 2023?
– Vi ser redan nu ett helt annat fokus, nämligen att man ska bygga business på ett kapitaleffektivt sätt och inte bara bränna pengar på tillväxt till vilket pris som helst. Det gör att det byggs mycket mer sunda bolag nu, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är samtidigt viktigt att lyfta att den här nedgången inte är ”dotcom all over”. Digitala lösningar är idag basen i de flesta industrier och många techbolag är otroligt lönsamma. Idag är det mycket mer substans och inte bara förhoppningar. Men det har varit för mycket hype och billiga pengar de senaste åren, säger han.

Vilken typ av bolag fokuserar ni på, nu och framöver?
– Bolag som är ”downturn resilient”, exempelvis bolag med regulatorisk koppling, inom compliance, hälsovård, utbildning och klimatområdet. Många av dessa drivs av megatrenderna som vi måste adressera, oavsett vilket ekonomiskt världsläge vi har. Och i slutändan är det viktigaste för oss alltid att investera i starka entreprenörer som löser stora problem på ett skalbart och hållbart sätt, de kommer bli vinnare oavsett tider, säger Erik Lindblad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS