Realtid

Wesc blir Vestum: "Inte helt olikt ett Spac-upplägg men det finns redan substans i koncernen"

Conny Ryk, huvudägare, Vestum. Foto: Conny Ryk
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 22 mars 2021Publicerad: 22 mars 2021

UPPDATERAD. När Wesc nu blir investeringsbolaget Vestum ska de nya aktieägarna utvärdera klädmärkets framtid som portföljbolag, säger Vestums nya storsta ägare Conny Ryk till Realtid

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen meddelade Wesc att klädbolaget byter namn till Vestum, förvärvar tre bolag inom byggindustrin och att den nya koncernen även byter verksamhetsinriktning helt. Klädbolaget Wesc föreslås nämligen bli ett investeringsbolag och byta namn till Vestum. Bolagets fokus blir förvärv och utveckling av specialistbolag med exponering mot byggindustrin. De bolag som förvärvas är riv- och saneringsföretaget Sanera Stockholm och montageföretagen Skandinaviska Områdesskydd och Kenit Produkt för en total köpeskilling om 154,6 miljoner kronor*.

Med 20 års erfarenhet inom byggbranschen, bland annat som grundare och vd för Sortera, ser storägaren Conny Ryk en stor potential med att förvärva och utveckla bolag inom just den sektorn. Om Wesc passar in i nya verksamheten är däremot något som ska utvärderas.

– Målet är att göra en roll-up inom bolag med exponering mot bygg- och anläggningsbranschen och bygga ett investeringsbolag. Jag kommer själv från byggbranschen där jag byggt upp Sortera från grunden till de 11000 kunder inom byggavfall som bolaget har idag. 

Hur kom ni fram till att Wesc var en bra plattform att utgå ifrån för att starta Vestum?
– Wesc har en nuvarande huvudägare med stort engagemang som ser möjligheten med att ha snabb tillgång till kapitalmarknaden, säger Conny Ryk.

Upplägget påminner något om ett Spac-upplägg. Hur ser du på det?
– Det stämmer att det inte är helt olikt ett Spac-upplägg men med en väsentlig skillnad: det finns redan substans i koncernen.

Hur passar klädbolaget Wesc  som portföljbolag i ett investeringsbolag med fokus på byggindustrin?
– Det är definitivt något som vi kommer att utvärdera i ett senare skede men ja, det är rätt tänkt att Wesc kanske inte riktigt passar in.Men som mina 20 år i byggbranschen visar så är jag som investerar långsiktig. Det vi däremot ser är att Wesc är på rätt väg och har fått försäljningen att öka under det senaste kvartalet. 

Aktieägare motsvarande 50,04 procent av det totala antalet röster i Wesc (Vestum) har åtagit sig att rösta för förslagen om förvärv, nyemissioner och ändring av verksamhetsinriktning.

Styrelsen ska nu utse en vd för den nya koncernen. Wescs nuvarande vd Joseph Janus fortsätter som vd för klädverksamheten Wesc. Det säger Per Åhlgren, ordförande i bolaget, till Realtid.

ANNONS

Här är Vestums nya storägare

Som en del av förvandlingen av Wesc till Vestum föreslås en riktad nyemission mot fem utvalda investere, nämligen Conny Ryk, Simon Göthberg, Olle Nykvist, Erkan Sen och Olof Andersson. 

Conny Ryk är vd för Ryk Group, vilket består av Ryk Invest med portföljbolagen Sortera, Sanera och Lakers, och Ryk Estate, med en portfölj om ett tiotals fastigheter. Simon Göthberg är Investment Manager på Helix Capital, ett investeringsbolag som investerar i onoterade tillväxtbolag. Olle Nykvist är advokat och delägare på Cirio Advokatbyrå, Erkan Sen, Chief Culture Officer på Sortera och Olof Andersson Group CFO på Max Burgers.

Efter genomförande av de planerade transaktionerna blir Conny Ryks bolncernen, vkoag Ryk Group, med ett aktieinnehav om 29,982 procent, Vestums största ägare. Befintliga aktieägare kommer att ha ett aktieinnehav om cirka 23,891 procent.

* UPPDATERAD. I en tidigare version av artikeln angavs Sortera som ett av bolagen i den nya koncernen vilket var felaktigt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS