Ett vassare fullservice-erbjudande och fortsatt stark konjunktur ger luft under vingarna åt Sveriges andra största advokatbyrå. 2018 är på väg att bli ett nytt rekordår för Vinge.
Vinge på väg mot nytt rekordår
Mest läst i kategorin
2017 blev året då Vinge spräckte miljardvallen. 2018 är på väg mot ett nytt rekord.
– Vi taktar mot 1,25 miljarder, säger vd Maria-Pia Hope.
Det är en omsättning i nivå med Mannheimer Swartling (1,2 miljarder 2017), som i flera år varit ohotad etta bland Sveriges advokatbyråer.
– Vi har inte som självändamål att vi ska tävla mot någon särskild och heller inte att vara störst i fråga om omsättning, säger Maria-Pia Hope och fortsätter:
– Däremot är vår målsättning att satsa systematiskt på fullservice och stärka upp där vi känner att vi skulle kunna bli ännu vassare genom att rekrytera och bygga vidare på verksamheten.
Nyligen presenterade Vinge en delvis ny organisation som i korthet innebar att såväl styrelse som ledningsgrupp utökades. Maria-Pia Hope berättar att syftet var att återspegla verksamheten bättre.
– Vi var självkritiska och tänkte att vi kunde stöpa om vår ledningsgrupp så att den blir ännu mer förankrad i verkligheten och återspeglar verksamheten så att vi säkerställer att vi inte på något sätt halkar efter.
Konkret betyder det att det inte ska vara personer som är långt borta från rådgivningsverksamheten som sitter och bestämmer och styr.
– Det bör vara personer som har händerna djupt i myllan och verkligen har daglig kontakt med klienter och förstår vad våra klienter efterfrågar, säger Maria-Pia Hope.
Hon återkommer ofta till att man måste vara ödmjuk. Kanske är det extra viktigt att påminna sig om när allting ser ut att gå som tåget. Med tvåsiffrig tillväxttakt som dessutom fördelar sig ganska jämt över byråns affärsområden tycks Vinge ha landat helt rätt i sin strategi: att vara en high-end fullservicebyrå.
– Vi har blivit mycket mer tydliga med att vi är fullservice. För 10-15 år sedan var vi mer förknippade med enbart M&A och kapitalmarknadsjuridik samt bank & finans, men vi har tydliggjort vår strategi eftersom vi tror att det är fullservice som våra klienter vill ha. Vi har också gjort en ganska kraftig generationsväxling där vi har tagit in ett stort antal yngre partners som verkligen är med och driver verksamheten framåt.
Maria-Pia Hope tycks nästan förvånad över att en byrå som har nått Vinges storlek – i nuläget är de cirka 450 medarbetare – kan ha så hög tillväxt.
– Det är intressant som fenomen, när man är så pass stora som vi är, att man fortfarande kan växa så pass kraftigt som vi gör. Även i år har vi en omsättningstillväxt som ligger en bra bit över tio procent.
– Det är ju fortfarande en blossande högkonjunktur med mycket transaktionsaktiviteter, men precis som förra året ser vi att alla våra affärsområden går bra samtidigt och det brukar inte nödvändigtvis hända i högkonjunkturer.
Ofta går tvistrelaterade verksamheter ned i högkonjunkturer, när marknaden fokuserar på transaktioner i stället. Nu upplever Maria-Pia Hope att det är mycket aktivitet på alla områden. Det är också ett kvitto på att fullservice-strategin har fungerat.
En annan bärande idé för Vinge är att värna sin ställning som oberoende nationell advokatbyrå, samtidigt som marknaden blir allt mer internationell. Maria-Pia Hope ser ingen motsättning i detta.
Hon bedömer att 35-40 procent av verksamheten, kanske till och med mer, är internationell. Däremot har byrån avvecklat sina utlandskontor, med undantag av Bryssel.
– Vi har utvecklats med det svenska näringslivet. När vi satte upp våra utlandskontor på 1980- och 1990-talen fanns det ett behov att ha hjälp av en svensk advokatbyrå när man gav sig ut i världen. Nu är näringslivet så moget och sofistikerat att man vill veta vilken lokal byrå som är allra bäst.
Det är mer förenligt med Vinges övergripande strategi, tycker Maria-Pia Hope, att som vass fullservicebyrå arbeta med riktigt riktigt bra byråer i alla länder där det svenska näringslivet finns och har intressen.
– Vi lägger ned stor kraft och energi på att ha bra relationer med internationella samarbetspartners. För varje land som vi jobbar mycket i har vi två till tre advokatbyråer som vi har nära kontakter och samarbete med.
Som ett komplement till sitt eget nätverk av byråer är Vinge medlem i Lex Mundi som är det största nätverket för oberoende nationella byråer. De flesta samarbetspartners är dock Vinges egna och byrån lägger ned mycket tid på att utvärdera sina olika bilaterala samarbeten och för att försäkra sig om bästa möjliga kvalité.
– Våra klienter vill veta vem vi skulle rekommendera specifikt för ett uppdrag. Det handlar om allt från väldigt nischad kompetens till någon som man känner funkar rent personkemimässigt. Det är ofta på den nivån det är. Då tycker vi att det är en styrka att inte vara fast och tvingad att använda ett internationellt nätverk, utan att kunna välja mellan olika samarbetspartners.
I morgon: Intervju med Mannheimer Swartlings MP Jan Dernestam. Vad säger han om att Vinge håller på att växa ikapp?