Realtid

Vill inte bo i öppna landskap

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 feb. 2013Publicerad: 06 feb. 2013

Nu talar Jonas och Hvalfisken ut om sin strid med Kyrkan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansmannen Jonas Wahlström har sedan tidigare hamnat i en fejd med kyrkoherden i Tillberga församling och andra boende i bygden.

Det handlar om att han planterat snabbväxande energiskog av sorten Poppel på sina ägor, den gigantiska egendomen Hendensberg i trakten kring Västerås. Det var 2006 som Wahlström köpte Ericsson-greven Archibald Hamiltons gård Hedensberg för 133,5 miljoner kronor.

Men i fiol planterade han alltså energiskogen, en handling som inte föll i god jord utan väckt känslor i området.

Kyrkoherden Ann-Katrin Eriksson menar att poppeln som växer upp till 20 meter höga på bara 20 år riskerar att skymma kyrkan. Andra grannar som menar att den nyplanterade skogen hotar det öppna landskapet, vädjar till jordbruksministern om hårdare lagstiftning kring energiskogsplantering.

För Dagens Industri förklarar Jonas Wahlström att de boende inte behöver oroa sig utan snarare kan förvänta sig lummiga lövskogar.

– Poppelskog är vacker lövskog och dessutom mycket bra för miljön. Åkrar går det ju inte att gå på men här får vi lövskog att promenera i. Det blir marker tillgängliga för rekreation, säger han till tidningen.

Han menar att energiskog ger för honom, bättre avkastning än ett traditionell åkerbruk.

– För mig som trottoarbonde, som måste anställa folk är det inte lönsamt. Åkermark kostar 100.000-200.000 kronor per hektar och att få ut 2.000 kronor per hektar är ingen bra avkastning. Vi vet inte säkert men tror att poppelodlingen ger en bättre avkastning, säger han till DI.

ANNONS

Jonas Wahlström kommenterar inte hurvida hans träd kommer skymma sockenkyrkan eller ej, men han menar att de boende i området kommer att få en vacker skog. Samtidigt erkänner han att ärendet inte hanterats så snyggt.

– Det kan vara så att vi är rädda och oroliga för förändringar, vi vet inte vad som ska komma och det oroar oss. Men jag har medgett och medger fortfarande att vi kunde ha informerat bättre, vi kunde ha fört en dialog. Men vi tänkte inte så långt och det var olyckligt, avslutar han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS