Förbättra bankernas rutiner och öppna lagstiftarens ögon. Det hoppas EBM:s kammaråklagare Thomas Forsberg att den fällande domen mot bankbedragarna leder till. Samtidigt överväger han att överklaga de friande domarna.
"Viktigt att statuera ett exempel"
Mest läst i kategorin
– Det här är ett samhällsfarligt fenomen att det funnits den här luckan och möjligheten. Vi behöver visa upp att det här har varit möjligt, säger han om bedragarnas tillvägagångssätt.
Det var i fredags sju personer dömdes för grova bedrägerier mot Nordea, Swedbank, Danske Bank och Handelsbanken. Tre dömdes till fängelse, medan de övriga fick villkorligt.
Fem av de dömda ska dessutom betala 20,2 miljoner kronor i skadestånd till bankerna.
För åklagare Thomas Forsberg på Ekobrottsmyndigheten var det en viktig seger.
– Det här är en utredning som har pågått ganska länge. Vi upptäckte ett nytt förfaringssätt, en finansiering som vi inte riktigt trodde var möjlig, säger han.
Männen har vilselett banker att låna ut pengar utan säkerhet. Man har belånat bostadsrätter som man inte äger och belånat dem flera gånger genom att gå till olika banker.
– Vi har nu påvisat för bankerna att man ska skärpa sina rutiner och att man genom en lagstiftning inför ett register över bostadsrätter som pantsätts, säger Thomas Forsberg.
Åklagaren är nöjd med domen i det avseendet att huvudmännen dömdes och fick kännbara straff. Bland dem en 50-årig familjefar, hans son och en bankman från Handelsbanken. Men bland dem som frikändes fanns ytterligare en bankman – från Nordea.
– I vissa delar kommer jag med all sannolikhet att överklaga. Det finns absolut utrymme för att få saken prövad ytterligare en gång mot bankmannen, men först ska jag analysera domen ytterligare innan jag bestämmer mig.
Thomas Forsberg menar bland annat att det är uppseendeväckande att bankmannen inte följde regelboken och ringde bostadsrättsföreningen innan han godkände krediterna.
– Han kanske inte hade fått rätt svar ändå, men varför ringde han aldrig om han var oskyldig.
Bankmannen från Nordea var bekant med de övriga åtalade männen.
– De pratades vid på fritiden och gjorde upp lånen utanför banklokalen. Det förekom även en hel del telefontrafik mellan dem, säger Thomas Forsberg.
En av EBM:s revisorer upptäckte bedrägerierna i samband med att myndigheten hade misstankar om andra brott i familjens restaurangrörelse. Vid granskningen kartlade ekorevisorn miljonerna som rullade in i verksamheten och upptäckte att dessa gick via privatkonton från banker.
– Sedan kanske det är som de (de åtalade reds anm.) säger att de hade avsikt att betala tillbaka de här pengarna. Men grejen är att bankerna har betalat ut de här pengarna som ett blancolån utan säkerhet till låg ränta.
Tror ni att det här är ett vanligt sätt att lura banker?
– Det är det som vi har befarat. Det här har varit en jättekostsam utredning för oss som har krävt dyra resurser och rättegångskostnader, men vi har gjort bedömningen att det här är viktigt att få belyst.
– Vi måste verkligen staturera exempel och avslöja sånt här och förhoppningsvis kan vi förhindra att bankerna utnyttjas på det här sättet i fortsättningen, säger Thomas Forsberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.