Realtid

"Vi ska in i euron, annars blir svenskarna bara fattigare och fattigare"

"Att kronan är svag har inget att göra med att Sverige är svagt. Det är kronan som är en liten skitvaluta", säger Christer Gardell i en intervju med TT. Foto: TT
"Att kronan är svag har inget att göra med att Sverige är svagt. Det är kronan som är en liten skitvaluta", säger Christer Gardell i en intervju med TT. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 26 dec. 2022Publicerad: 26 dec. 2022

Enligt Christer Gardell är den svenska kronan för liten och den svenska valutamarknaden har därmed för låg likviditet, vilket gör att den ses som en riskabel placering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital, var motståndare till att införa euron i Sverige i folkomröstningen 2003, men har under de snart 20 år som har gått sedan dess ändrat uppfattning.  Hittills i år har kronan tappat omkring 15 procent mot dollarn i år.

– Men att kronan är svag har inget att göra med att Sverige är svagt. Det är kronan som är en liten skitvaluta, säger Christer Gardell i en intervju med TT.

– Jag har börjat tänka om. Vi ska in i euron, annars blir svenskarna bara fattigare och fattigare. För med kronan spelar det ingen roll hur väl vi sköter det här landet. En liten skvalpvaluta kommer alltid att vara lågt värderad. Och med den kommer vi att vara fattigare än vad vi borde var.

Tanken att en svagare krona gör svenska varor och tjänster billigare och därmed dopar svenska företag i slaget om marknadsandelar med utländska konkurrenter på världsmarknaden fungerar inte längre, enligt Christer Gardell.

– Den gamla bilden av en krona som dopar gäller inte längre. Nu är den ett problem.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Barnens sparpengar kan kräva särskild kontroll

Föräldrar som lyckas spara stora summor till sina barn kan stöta på oväntade utmaningar. Så ska du tänka när barnsparandet växer sig stort. Från och med 2024 gäller en gräns på 460 000 kronor, motsvarande åtta prisbasbelopp, innan särskilda regler träder i kraft – även kända som överförmyndarkontroll. ”När en minderårig har en väldigt stor […]