Realtid

"Vi kommer få se fler konkurser och rekonstruktioner i sommar"

Mathias Winge, advokat och partner på Fylgia. Foto: Fylgia
Mathias Winge, advokat och partner på Fylgia. Foto: Fylgia
Olof Ehrs
Uppdaterad: 13 maj 2020Publicerad: 13 maj 2020

Fylgias nya obeståndsavdelning hade precis slagit upp portarna på kontoret innan coronakrisen vällde in och förändrade allt. Idag har de mer att göra än någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mathias Winge, partner på Fylgia och ordförande för Rekonstruktör- & Konkursförvaltarföreningen (REKON) i Stockholm, hade i mitten av februari precis fått över de tidigare kollegorna från Setterwalls till byråns obeståndsavdelningen innan coronakrisen stod innanför dörren. Läs mer om hur Fylgia plockade Setterwalls obeståndsavdelning här.

– Vår flytt till Fylgia kom att få en väldigt bra timing. Vi hann precis komma på plats på kontoret innan krisen briserade. De första veckorna ringde det företagare dagligen som behövde hjälp med rekonstruktioner och obeståndsfrågor, säger Mathias Winge, advokat och partner på Fylgia.

Arbetet på advokatfirman Fylgia rullar nu på för fullt. Under våren har obeståndsavdelningen på Fylgia blivit över 20 procent större och även topprankats av flera rankinginstitut. Flera av byråns medarbetare arbetar hemifrån enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det nya obeståndsteamet har så mycket att göra att teamet den senaste tiden har fått förstärkning från jurister från övriga avdelningar på firman.

– Vi ser en viss nedgång i efterfrågan av den vanliga juridiska rådgivningen men en ökning på obeståndssidan. Det är två vågskålar som lyckligtvis kompenserar varandra.

– Under de tre senaste månaderna har vi fått lika många konkursärenden som är normalt på ett helt år. Tittar vi på rekonstruktioner har ärendetillströmningen varit ännu större. Enligt Mathias Winge hade Stockholms tingsrätt nästan lika många rekonstruktionsärenden i mars som de brukar ha under ett helår.

Även om han är nöjd med vissa delar av regeringens åtgärdsprogram, oroar sig Mathias Winge för att dessa åtgärder skjuter fram problemen i framtiden.

– Visst har regeringens åtgärder gett företagen ett visst andrum just nu. Däremot frågar jag mig hur effektiva åtgärderna verkligen är i det längre perspektivet. Även om utvecklingen bromsas nu är det alltid någon som behöver ta notan längre fram.

ANNONS

Mathias Winge menar att det värsta med själva sjukdomen, coronaviruset, förhoppningsvis ligger bakom oss, men att de värsta ekonomiska effekterna sannolikt istället ligger framför oss.

– Jag tror dessvärre att vi kommer få se fler konkurser och rekonstruktioner i sommar. Om en andra sjukdomsvåg skulle bli aktuell kommer det bli ännu värre.

– Problemet med de åtgärder som presenterats är att de skjuter för brett. Jag skulle vilja se ett mer selektivt urval av företagsstöd där företagens livskraft tas i beaktning. Vid varje ekonomisk kris kommer en viss procent företag slås ut, det är inte statens uppgift att rädda redan sjunkande skepp.

Mathias Winge menar att staten istället borde spara en stor del av krutet till en omstart av näringslivet efter Coronakrisen.

– Ibland kan det vara bättre att snabbt försätta ett bolag i konkurs och istället dra igång verksamheten igen när marknaden finns där. Att lägga bolag i en malpåse och hålla igång en mycket begränsad verksamhet till för stor kostnad under våren och sommaren kan i många fall bli dyrare för staten och sämre för bolagens framtid. Det viktiga är att det när marknaderna ska startas upp igen finns bra förutsättningar och möjligheter för tidigare erfarna småföretagare att starta upp samma verksamhet eller en ny modifierad verksamhet igen för att minska den långsiktiga negativa påverkan av krisen på Sveriges ekonomi.  

Han efterlyser också en tydlig kommunikation från statens sida kring vad som kommer att gälla för villkor när näringslivet ska omstartas i ett senare skede.

– På samma sätt som att sjukhusen nu diskuterar hur en massvaccinering ska gå till, trots att ett vaccin ännu inte finns på marknaden, borde staten diskutera hur omstarten av näringslivet ska gå till, planera och kommunicera detta redan nu. Utan att veta vad framtiden för med sig försöker alla småbolag nu bara överleva krisen utan att kunna upprätta en långsiktig plan.

– Förändringen efter coronakrisen kan bli permanent i vissa branscher och då måste företagen kanske lägga om sin verksamhet i grunden vilket tar tid och måste göras med viss framförhållning. Sveriges alla småföretagare är i stort behov av att i god tid veta vilka spelregler som kommer att gälla inför en framtida omstart efter krisen för att på ett effektivt och rationellt sätt kunna planera sina kommande beslut rörande verksamheten redan nu.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Ehrs
Olof Ehrs
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]