Antalet konkurser i Sverige kommer att slå nya rekord – men bakom de braskande rubrikerna så är det ingen egentlig katastrof. Det säger sparprofilen Günther Mårder till Realtid.
”Vi kommer att se nya konkursrekord i Sverige”
Mest läst i kategorin
Günther Mårder är sparprofilen som i höst lämnar vd-posten hos Företagarna. Men än så länge håller han vd-flaggan högt, och ser just nu en tudelad bild av företagarläget i Sverige.
– Vi kan se hur handeln har det riktigt utmanande. Vi ser att det slår mot den konsumtion som inte är nödvändig, utan bara trevlig. Där kommer vi tyvärr att få se fortsatta försämringar. Däremot kan exporterande företag, ofta inom tillverkande industri, dra nytta av den lägre kronan som ger en dopningseffekt. De företagen har också en lagringskapacitet som kan balansera skillnaderna i utbud och efterfrågan, säger Günther Mårder till Realtid.
Han spår också att nya konkursrekord kommer slås i Sverige – något som han tog upp i Realtid redan i höstas.
– Statistik är alltid en lek med siffror, men om vi ser till andelen av företagen som gör konkurs, så kommer vi aldrig att vara i närheten av de tal som vi såg under tidigt 1990-tal. Däremot så kommer vi att se problemen torna upp sig för alla de företag, långt fler än 20 000, som har begärt skatteanstånd och därmed skjuter gigantiska belopp framför sig, säger han.
Just dessa bolag ligger i farozonen, eftersom Skatteverket kommer att begära dem i konkurs om det inte kan betala sina skulder.
– Detta kommer att vara en drivande faktor under andra halvåret 2023 för högre konkurstal. Det kommer däremot inte att vara så ansträngande för ekonomin som helhet, eftersom dessa bolag är rätt svaga redan idag, säger han.
Braskande rubriker om masskonkurser alltså – men inte så allvarligt i praktiken?
– Ja, vi kommer inte att få se arbetslösheten rusa på grund av de svarta konkursrubrikerna som kommer att möta oss. Man måste ha med sig att det är en viss logik idag som skiljer sig jämfört med om det hade varit normala tider, det vill säga inte en pandemi och inte att vi gick in i plötsligt försämrade ekonomiska förutsättningar. Då hade det varit helt annorlunda om vi hade sett den här typen av antal konkurser, säger Günther Mårder.