Realtid

”Vi har alltför många filterbubblor”

"Som riskkapitalist kan man lätt få ett väldigt homogent dealflow om man inte aktivt jobbar med det. Det krävs en agenda, ett diversifierat team och en öppenhet. Vi måste våga vara långsiktiga och ta ansvar," säger Caroline Farberger, styrelseordförande för Wellstreet, som i dag arrangerar en intern ESG-konferens för Wellstreets portföljbolag. Foto: Mio Sallanto
"Som riskkapitalist kan man lätt få ett väldigt homogent dealflow om man inte aktivt jobbar med det. Det krävs en agenda, ett diversifierat team och en öppenhet. Vi måste våga vara långsiktiga och ta ansvar," säger Caroline Farberger, styrelseordförande för Wellstreet, som i dag arrangerar en intern ESG-konferens för Wellstreets portföljbolag. Foto: Mio Sallanto
Joakim Båge
Uppdaterad: 19 jan. 2023Publicerad: 19 jan. 2023

Ica Försäkrings tidigare vd Caroline Farberger bytte bransch och fick i fjol en ny tung roll som partner och arbetande styrelseordförande för riskkapitalbolaget Wellstreet. Idag torsdag är hon med och håller i en intern ESG-konferens för Wellstreets portföljbolag med fokus på hur hållbarhetsfrågor ska ge bolagen konkurrensfördelar och skapa en ny våg av framgångsrika nordiska techbolag framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad hoppas du att portföljbolagen ska få ut rent konkret av den här konferensen?
–Vi har ett ambitiöst schema! Vi vill hjälpa våra nästan 25 deltagande bolag med att ta ett ordentligt kliv framåt på ESG-resan. Syftet med workshopen är bland annat att förklara vad ESG står för, alltså lite bakgrund och hur ramverket fungerar. Det innebär bland annat att gå igenom relevant lagstiftning samt mallar och verktyg. Vi kommer också ge praktisk vägledning att göra en ESG-riskanalys för de olika portföljbolagen. Här får vi hjälp av nätverket deb (Diverse Executive Boards) som ställer upp med en mentor för vart och ett av våra bolag.

Caroline Farberger mitt i publikhavet på Wellstreets ESG-dag på torsdagen.

Vilka är de tre viktigaste ESG-utmaningarna som ni har identifierat för era portföljbolag idag?
– Utmaningarna på ESG-området kan skilja sig mycket beroende på vilken bransch ett bolag verkar i förstås, men rent generellt så finns det flera genomgående teman som vi ser: För det första, utsläpp av växthusgaser, både direkt och indirekt. För det andra, frågor som rör mångfald och inkludering. Sist men inte minst, dataskydd och personuppgiftshantering.

Det finns rapporter om att bara runt 1 procent av riskkapitalet går till bolag grundande av kvinnor. Varför är det så och hur kan man få fler kvinnor att bli entreprenörer?
– Det är riktigt dåligt att vårt samhälle och speciellt investerare inte kommit längre. Tyvärr är jag inte särskilt förvånad, då vi har alltför många filterbubblor där grundare med priviligierad bakgrund kan köra i innerkurvan. Vi vet att vi har en betydligt större potential i form av ambitiösa entreprenörer i underrepresenterade grupper, till exempel bland kvinnor och de utanför Stockholms innerstad. Som riskkapitalist kan man lätt få ett väldigt homogent dealflow om man inte aktivt jobbar med det. Det krävs en agenda, ett diversifierat team och en öppenhet. Vi måste våga vara långsiktiga och ta ansvar. Vi har mycket att göra, och det är en resa vi ser fram emot.

Vilken påverkan på portföljbolagens värdering och attraktivitet anser ni att ESG-frågorna kommer ha framöver?
– Jag tycker att ESG är absolut livsavgörande för att ett bolag ska ha långsiktig framgång. Vi kallar det att ha en ”license to operate”, då ett bolag utan relevant ESG-arbete kommer att möta flera utmaningar. Investerare kommer att se bolaget som inte investerbart. Dessutom kommer den mest efterfrågade kompetensen inte att vilja arbeta där. Sen kommer kunder inte att efterfråga produkterna. Kort sagt, utan ett aktivt ESG-arbete kan ett bolag lätt bli irrelevant i en framtida marknad.

Hur går det med ESG-omställningen internt på Wellstreet och Erik Penser Bank där du också sitter i styrelsen?
– På Wellstreet, där jag är styrelseordförande, har vi detta som en mycket hög prioritet. Vi har just inrättat en ”ESG Board”, där vi träffas regelbundet för att både sätta ambitionen framåt, men också att följa upp att vi lyckas i vår implementation, både i den egna organisationen och tvärs våra portföljbolag. Vi lyder ju under SFDR-regelverket och kommer att rapportera i enlighet med detta. Jag är även i styrelsen för Erik Penser Bank aktivt engagerad i hållbarhetsarbetet mellan styrelsemötena, där jag dessutom genomgått en kurs med tillhörande certifiering, i likhet med övriga medarbetare på banken. Hållbarhetsarbetet är en absolut prioritet i styrelsearbetet!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]