Flera analytiker manar till försiktighet på börsen efter det stora börsraset som inledde veckan. “Det är för tidigt att dra slutsatsen att den japanska börsen har bottnat”, säger makrostrategen James Malcom på storbanken UBS i en rapport som DN.no har tagit del av.
Valutachef: Räkna med turbulenta börsmånader framöver
Mest läst i kategorin
En bärande faktor till måndagens börsras som inleddes i Japan och som sedan spreds globalt var den oväntade räntehöjningen av Bank of Japan som ledde till att en mängd så kallade carry-traders snabbt återförde sina positioner. Carry-traders är investerare som lånar valuta till en låg ränta och placerar pengarna i tillgångar med högre avkastning.
“Mer än halva carry-traden kvar”
UBS-strategen uppskattar att bara hälften av carry-traden hittills har avvecklats, vilket gör att det fortfarande finns en stor inbyggd risk som ännu inte har materialiserats.
James Malcolm bedömer att valutahandeln med USD/JPY var på minst 500 miljarder dollar som mest och att omkring 200 miljarder dollar har blivit avvecklat sedan mitten av juli.
Andra större institutionella finanshus som Nomura, Scotiabank och JPMorgan manar till försiktighet hos placerare.
“Vi är långt ifrån färdiga med att positionerna avvecklats” säger Arindam Sandilya som är chefsstrateg för valutahandel på JPMorgan till Bloomberg.
Har intagit en defensiv aktiestrategi
Han råder investerare att förbereda sig på några turbulenta månader framöver och tvivlar på att Nikkei-indexet snart kommer att återgå till den rekordnivå som sattes i juli. Finansinstitutet har nu intagit en defensiv strategi på aktiemarknaden.
“Det är sällan som man upplever V-formade vändningar tillbaka till utgångspunkten. Det bästa resultatet man kan hoppas på är en stabilisering på marknaden kring dagens nivåer, eller i bästa fall en liten återhämtning”, säger Sandilya till nyhetsbyrån.
Morningstars analytiker varnar för att en ihållande börsnedgång kan bli en självuppfyllande profetia som leder till lågkonjunktur.
Shinichi Uchida som är biträdande centralbankscef på Bank of Japan försökte lugna marknaden på onsdagsmorgonen. Han signalerade att det inte blir några ytterligare räntehöjningar på kort sikt. Detta fick den japanska yenen att försvagas med två procent mot dollarn.
Japan har haft en styrränta på under en procent sedan mitten av 1990-talet. Det var noll procent från 2011 till 2016. Då startade ett unikt experiment med minusränta, som avvecklades först i år. Den japanska centralbanken håller på att normalisera penningpolitiken, förklarar den norska tidningen.
Läs mer:
Japanska techmogulen nästan 50 miljarder fattigare i börsraset. Realtid
Så kan penningpolitik i Japan påverka marknaderna. Realtid