Realtid

Utmaning för Göteborg: Ombildningar till bostadsrätter gynnar kriminella

Ombildning, Göteborg
Foto (arkivbild): TT
Anders Frick
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 22 nov. 2021

När hyresrätter i utsatta områden ombildas till bostadsrätter så är risken stor att det gynnar gängkriminella. Den varningen kommer nu från branschorganisationen Fastighetsägarna inför de stundande massombildningarna i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela 62 procent av lägenheterna i Göteborg är hyresrätter, vilket kan jämföras med 52 procent i Malmö och 43 procent i Stockholm. Framöver kommer det dock att bli ändring på det, då Göteborgs kommunfullmäktige med Alliansen och missnöjespartiet Demokraterna i spetsen nyligen beslutade att ge grönt ljus för en stor mängd ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

Men nu varnar branschorganisationen Fastighetsägarna i Göteborgs-Posten för att ombildningarna kommer att spela gängkriminella element i händer. Enligt organisationen finns det bland annat indikationer på att gängkriminellas familjemedlemmar sitter i styrelserna efter ombildningarna till bostadsrätter.

– Vem vågar då säga ifrån om det handlas knark utanför? Vem tar ansvar för det trygghetsskapande arbetet, frågar sig Christina Heikel, i en intervju med GP.

Hon är näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna och har en bakgrund i Moderaterna. Trots det ger hon inget stöd för partiets ombildningspolitik.

– Mitt budskap är att vi har vi har en allvarlig samhällsutveckling som kräver att vi gör insatser som har effekt mot de kriminellas allt starkare etablering, säger Christina Heikel till GP.

Fastighetsägarna har tagit gängkriminalitetsexperten Maria Wallin till hjälp för att göra en kartläggning, och enligt GP visar den att ombildningar hjälper kriminella. Förutom möjligheterna till pengatvätt i samband med ombildningen och eventuellt framtida plundringar av föreningarna så innebär ombildningarna att det inte längre finns kvar några hyreskontrakt som kan förverkas. Istället lyfter hon fram erfarenheterna från den så kallade Gårdstensmodellen, där kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder fått en viktig roll när såväl utanförskap som segregation ska minskas i bostadsområdet Gårdsten.

– Ombildningar är inte ett bra sätt att arbeta mot de kriminella. Vi ger dem en arena och en möjlighet att rota sig, och att kontrollera andra människor genom den arenan. Är det något vi har lärt oss av Gårdstensmodellen är det hur viktig kontrollen över bostadsområdet är, och att man har möjligheten att använda hyreskontraktet som ett vapen. Det kanske låter hemskt, men det är sådana speciella förhållanden som råder här, säger Maria Wallin till GP.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]