Realtid

USA-valet – svenska jobb i fara: "Annan verklighet"

USA-valet – svenska jobb i fara: "Annan verklighet
Oavsett om det är Kamala Harris eller Donald Trump som vinner presidentvalet väntas USA:s protektionism fortsätta. (Foto: John Locher/AP/TT)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Det amerikanska presidentvalet kan få stora konsekvenser för svensk export, menar Länsförsäkringar. Då USA är en av Sveriges viktigaste handelspartners kan protektionistiska åtgärder, särskilt med Donald Trump vid makten, hota svenska arbetstillfällen och företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

USA är världens största ekonomi och står för 25 procent av världens BNP. Det kommande presidentvalet är därför högintressant, inte bara för amerikanerna själva utan även för resten av världen.

Presidenten sätter ramarna för den internationella handeln som i sin tur påverkar både svenskar och svenska företag.

Sverige har breda och djupa ekonomiska relationer med USA och landet har blivit allt viktigare för den svenska exporten under det senaste decenniet, skriver Länsförsäkringar.

200 000 arbetstillfällen

Svensk export till USA i princip fördubblats mellan 2018-2023, skriver Dagens Industri.

Omkring tio procent av Sveriges totala varuexport går till USA, vilket enligt en analys från Läsnförsäkringar motsvarar 185 miljarder kronor. 

Analysen visar även att ungefär 750 svenska koncerner har verksamhet i USA, vilket inkluderar cirka 200 000 anställda. 

ANNONS

Större risker för exporten

ANNONS

Försäkringsbolaget uttrycker oro inför presidentvalet och menar att svenska jobb kan vara i riskzonen om Donald Trump, med sin protektionistiska politik, vinner. 

Om Kamala Harris blir president innebär det sannolikt en förlängning av de senaste fyra åren, medan en republikansk seger skulle medföra större direkta risker för Sveriges export, enligt chefsekonomen. 

”Det är dock oklart om Donald Trump kommer göra allvar av sina utspel om han vinner valet eller om vi får se en mindre konfrontativ politik”, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Harris och Trump har gemensamt att de båda värnar om inhemska arbetstillfällen, tillverkning i landet samt minskat beroende av omvärlden, skriver DI. Så oavsett vem som vinner i november väntas USA:s protektionism fortsätta.

”Måste anpassa sig till en annan verklighet”

Ett tydligt område där kandidaterna skiljer sig åt är den gröna omställningen. Trump har tidigare förkastat Joe Bidens klimatpolitik och avfärdat det som en ”grön bluff”.

Osäkerheten om detaljerna gör att många svenska företag avvaktar med investeringar i USA tills efter valet. Det menar Vlad Månsson, Sveriges handelssekreterare och USA-chef för Business Sweden.

”Det är uppenbart att svenska bolag nu måste anpassa sig till en annan verklighet än tidigare”, säger han till DI. 

ANNONS

Läs mer:
Exportindex backar: ”Respons på världens oroligheter”. Realtid
Svensk ekonomi krymper – tungt för hotell och restaurang. Realtid
Trump och Harris – finanspolitisk pest eller kolera?. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS