USA och Kina i hemliga samtal: Vill undvika storkonflikt

Taggar i artikeln

Kina Kriser USA
En bild på Kinas utrikesminister Wang Yi och en bild på USA:s nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan.En bild på Kinas utrikesminister Wang Yi och en bild på USA:s nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan.
Efter att en kinesisk spionballong flög över USA reste Jake Sullivan (t.h.) i hemlighet till Wien för att träffa Wang Yi. De hemliga mötena hölls under sträng sekretess på det anrika Imperial Hotel. (Foto: Sakchai Lalit, AP / TT och Susan Walsh, AP / TT)
Publicerad
Uppdaterad

USA och Kina har i hemlighet mötts på olika platser världen över för att kyla ner sina spända relationer. Genom en ny ”strategisk kanal” försöker stormakterna undvika en farlig upptrappning.

Joakim K E Johansson

Det låter som hämtat ur en spänningsroman om globala stormakter och deras diplomatiska spel på högsta nivå.

I en serie hemliga möten runt om i världen har USA och Kina försökt stabilisera sina förhållanden genom en ny form av diplomatisk dialog, rapporterar Financial Times.

Det senaste mötet ägde rum i Wien, där USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och Kinas högste utrikespolitiske tjänsteman Wang Yi under åtta timmar diskuterade de två stormakternas framtida relationer.

Annons

Tillhör ovanligheterna

Enligt en högt uppsatt amerikansk tjänsteman, som talade anonymt med Financial Times, var målet för mötena att ”skapa en stabil väg” för relationerna. ”Det var avgörande att inte ge efter för Kinas krav, men samtidigt säkerställa att vi inte missförstår varandra”, sade tjänstemannen.

Den strategiska kanalen, som nu kallas för ”strategic channel”, har sedan mötet i Wien lett till ytterligare samtal, bland annat i Malta och Thailand.

”Det är ovanligt att båda sidor lägger undan förberedda talepunkter och istället har en djupgående filosofisk-strategisk diskussion,” kommenterade en annan amerikansk tjänsteman.

Annons

De mest känsliga frågorna

”Det har varit väldigt effektivt för att kommunicera var våra gränser går och förhandsvisa åtgärder som kan uppfattas som skadliga för den andra sidan”, sade Rorry Daniels, en Kinaexpert vid Asia Society Policy Institute, till Financial Times.

Mötena har även innefattat diskussioner om de mest känsliga frågorna i relationen mellan länderna, såsom Taiwan. Wang Yi betonade i Wien att Taiwan är en röd linje som Kina inte tolererar att USA korsar.

Sullivan å sin sida försäkrade att USA inte söker konfrontation. ”Vi försöker inte dra in Kina i en konflikt över Taiwan. Inget kan vara längre från sanningen”, sade en amerikansk tjänsteman till Financial Times.

Annons

Läs även.

USA och Kina tecknar avtal om samarbete kring finansiell stabilitet. Realtid

USA ligger 15 år efter Kina inom kärnkraften enligt rapport. Realtid

Annons