Kapitalbehovet är skriande för venture cap-branschen i USA. En period av låg avkastning på tidigare investeringar sätter sina spår.
USA nästan helt dränerat på riskkapital
Mest läst i kategorin
Låg avkastning för riskfyllda investeringar har fått investerare återhållsamma med att satsa mer pengar inom venture capital.
”Det betalar sig inte och det påverkar investerarnas vilka och riskaptit inom venture capital”, säger Marc Cadieux, president på Silicon Valley Bank, till Wall Street Journal.
Avkastningen på investeringar inom riskkapital, som börsintroduktioner eller företagsaffärer, har varit så låg att externa investerare inte längre återinvesterar kapital i nya riskfonder, enligt affärstidningen.
Lägst på ett decennium
Likviditetsbristen från så kallade limited partners, investerare i private equity-fonder, är nu högre än läget efter millenniumkraschen. Kapitalbehovet är hela 4,5 gånger högre än det som de kan erbjuda.
Det har varit skralt med börsnoteringar i år och en strid ström av dessa väntas först nästa år. En förklaring är att företagen är oroliga för att deras värdering blir för låg och därför avvaktar man hur det går för andra bolag som går till börsen.
En annan orsak som anges är det kommande valet i USA och en osäker räntepolitik.
Under första halvåret i år fylldes bara 255 riskfonder i USA med tillräckligt kapital för att ”stängas”, alltså att vara igång. Med den takten kommer 2024 att bli året med lägst antal ”stängningar” av fonder på ett decennium.
Läs mer:
Det våras för IPO-marknaden: ”Går mot normalisering”. Realtid