Realtid

Uppsving för fraktionshandel: ”Gör dyra aktier överkomliga i pris”

aniel Engström, Sverigechef på Freetrade
"Vi har sett att våra kunder använder fraktionshandel för att göra även de dyraste amerikanska aktierna överkomliga i pris. Med andelsaktier kan kunderna sprida mindre investeringsbelopp i fler bolag, diversifiera sin portfölj och på så sätt minska riskerna", säger Daniel Engström, marknadsansvarig på Freetrade i Sverige.
Anders Frick
Uppdaterad: 10 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023

Fintechbolaget Freetrade ser ett ökande intresse för att köpa mindre delar av hela aktier. Enligt Daniel Engström, marknadsansvarig på Freetrade i Sverige, ger fraktionshandel en ökad tillgänglighet för aktierna och minskar risken för investerarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I november i fjol lanserade brittiska Freetrade sin investeringsapp och plattform i Sverige. Möjligheten till just fraktionshandel är nu en av bolagets mest efterfrågade funktioner och enligt marknadschefen Daniel Engström talar statistiken från de svenska kunder sitt tydliga språk: Efter tre verksamhetsmånader i Sverige är sju av de tio mest omsatta aktierna på plattformen bolag som i dag handlas för över 100 dollar per aktie.

– Vi har sett att våra kunder använder fraktionshandel för att göra även de dyraste amerikanska aktierna överkomliga i pris. Med andelsaktier kan kunderna sprida mindre investeringsbelopp i fler bolag, diversifiera sin portfölj och på så sätt minska riskerna, säger Daniel Engström till Realtid.

Enligt honom gör fraktionshandel det möjligt för privatinvesterare att få bättre kontroll på sin aktieportfölj eftersom de kan välja ett specifikt belopp de vill investera, snarare än att vara begränsad av priset på en hel aktie.

– För många privatinvesterare kan det vara nog så frustrerande när priset på en amerikansk aktie är 20-30 dollar och man bara vill investera hälften så mycket. Men den riktiga utmaningen sker ofta när en privatinvesterare vill handla aktier i ett bolag som exempelvis Tesla, Apple eller Alphabet där priset per aktie överstiger 100 dollar styck, säger han.

Daniel Engström berättar att fraktionshandel drog i gång i USA i slutet av 90-talet, men att det är först de senaste fem-sex åren som har tagit ordentligt fart, framför allt i USA och Storbritannien.

– I stort sett alla större amerikanska aktiemäklare erbjuder i dag fraktionshandel. I Storbritannien är Freetrade en av de största aktiemäklarna som erbjuder fraktionshandel och vi tror att många andra tar rygg på oss inom kort, säger han.

Hur funkar det ”rent tekniskt” när man innehar en fraktion?
– När du köper aktier i ett bolag via en mäklare så kommer typiskt sett mäklarens namn finnas i bolagets aktiebok medan du är den faktiska ägaren av aktierna. Detta är praxis på flertalet marknader. Principen är densamma för fraktionshandel, du är den faktiska ägaren av aktierna men mäklaren kommer att föra ett register över de aktier och aktieandelar du äger, säger han, och tillägger:

– I praktiken så kommer förvaringsinstitutet, alltså banken där aktierna förvaras, hålla hela aktier, men vissa av dessa aktier kommer att delas mellan flera kunder hos samma mäklare. Om en kund säljer sin position så kan aktieandelar som kunden hållit bli överförd till en annan kund eller så kan de hållas i överskott. Vid utdelningar får investeraren en utdelning som motsvarar det belopp som de köpt av en hel aktie, säger han.

ANNONS

Vad är de främsta fördelarna med fraktionshandel, enligt dig?
– De uppenbara fördelarna är utan tvekan möjligheten för privatinvesterare att kunna sprida ut sina risker på ett helt annat sätt än tidigare. Samt att de ger fler nya investerare möjligheten att ta sig in på aktiemarknaden och investera även i de dyraste amerikanska bolagen, investeringar som inte annars skulle ha skett, säger Daniel Engström.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]