En utbrytargrupp bland medlemmarna anser att New York-börsen bör bli mer affärsmässig och tillåtas gå med vinst. Den gamla strukturen kan enligt upprorsmakarna inte konkurrera med de nya elektroniska börserna. Förre utrikesministern Madeleine Albright som nu sitter i NYSE:s styrelse försöker stoppa förslaget.
Uppror på NYSE
Mest läst i kategorin
New York-börsen, NYSE, ägs av medlemmarna, precis som Stockholmsbörsen gjorde en gång i tiden innan den togs över av OM. Medlemmarna i NYSE utgörs av banker och fondkommissionärer som betalar för att få en plats på handelsgolvet. Sedan 1952 har antalet medlemmar varit 1.366.
Börsen har inskrivet i sina stadgar att den ska vara en icke vinstdrivande organisation och tjäna allmänhetens och de privata investerarnas intresse. För detta är börsen skattebefriad. Intäkterna ska, bortsett från rimliga arbetsersättningar, användas för att förbättra tjänsten åt allmänheten.
41 av New York-börsens medlemmar uppmanar nu övriga 1.325 medlemmar att ställa sig bakom deras förslag att ta bort börsens status som icke vinstdrivande. Genom ett brev till medlemmarna hoppas de få med sig så många så att de kan gå emot styrelsen som motsätter sig en sådan förändring.
Intäkterna har på senare tid sjunkit och de 41 medlemmarna hoppas att en mer ”affärsdriven börs ska kunna dra åt sig mer handel” som annars sker på elektroniska handelsplatser i andra delar av världen.
”Vi måste göra samma sak som våra konkurrenter runt om i världen gör, nämligen att bli vinstdrivande”, heter det i brevet till medlemmarna.
NYSE:s vd John Thain, tidigare chief operating officer på Goldman Sachs, meddelade i förra veckan att han skulle ta medlemmarnas vädjan i beaktan och fatta ett beslut inom kort. Förslaget är inte nytt, men det har inte tidigare presenterats så pass konkret.
Styrelsen, som består av 12 ledamöter, är i dag helt oberoende från såväl medlemmarna som börsens verkställande ledning. Bland de 12 ledamöterna finns den före detta utrikesministern Madeleine Albright.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.