Det tyska fastighetsbolaget Adler, som i likhet med svenska SBB har pekats ut av blankningsspecialisten Viceroy, fick i helgen ingen underskriven revisionsberättelse för 2021 från sin revisor KPMG. Aktien föll initialt med 40 procent på måndagen.
Tyska Adler ny skalp för SBB-blankaren
Mest läst i kategorin
Det råder därmed ett stort frågetecken om Adler har uppfyllt villkoren för ett av sina obligationslån, vilket stipulerar att bolaget ska ha ett reviderat årsresultat för 2021. Adler själva hävdar att de har ett reviderat bokslut, om än inte underskrivet av revisorerna, och att de därmed inte har brutit mot en av ”covenanterna”, på sina obligationer. Har bolaget brutit mot denna ”covenant” så förfaller obligationerna på totalt 4,4 miljarder euro till betalning.
Anledningen till att KPMG inte vill skriva under revisionsberättelsen är att Adler inte har presenterat all den information som revisionsbyrån har krävt. Det handlar framför allt om det ekonomiska innehållet i ett antal närstående transaktioner och hur de har bokförts.
Adlers publicerade bokslut innebar en nettoförlust på 1,2 miljarder euro, varav 1 miljard är hänförbart till bolagets projektportfölj. Bokslutet publiceras en vecka efter att KMPG:s forensiska team i sin rapport funnit att Adlers projektportfölj var gravt övervärderad och att en av huvudägarna i bolagen, österrikaren Cevdet Caner, har haft ett mycket stort operativt inflytande på Adlers verksamhet, trots att ha inte har någon formell roll i bolaget.
Tillsättandet av KPMG:s forensiska team har sin bakgrund i den blankningsrapport ”Bond Villains” som Viceroy publicerade i höstas, där en av de utpekade ”skurkarna” i Adlers upplägg är just denna Cevdet Caner. Viceroy och Financial Times finansblogg Alphaville har också visat på flera intrikata transaktionskedjor mellan Adler, Caner och azeriska finansmän, med kopplingar till den azeriska regimen.
För den som följde Viceroy och FT Alphavilles granskning av det kollapsade tyska finansbolaget Wirecard finns här tydliga paralleller. Inte minst att bolagen först slagit ifrån sig anklagelserna som helt grundlösa och också anmält Viceroy till de rättsvårdande myndigheterna. (Wirecard polisanmälde även FT Alphavilles journalist Dan Crum.) För att sedan stå med rumpan ganska bar.
Att svenska SBB också har slagit ifrån sig allt som Viceroy lyfter fram i sin rapport från i februari och att Ilija Batljan också anmält Viceroy till Finansinspektionen för kursmanipulation känns i det sammanhanget inte särskilt betryggande. Man anar med den gamle Fermentachefen och språkförnyaren Refat el Sayeds ord en lätt odör av ”gravad hund”.