Realtid

Trubbel för bolåneutmanaren: ”Jag kan inte förstå varför finansieringen inte finns”

Alexander Widegren, medgrundare och storägare i Enkla Financial
Alexander Widegren, medgrundare och storägare i Enkla Financial
Anders Frick
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

Den en gång så hajpade bolåneutmanaren Enkla hotas av likvidation om inte bolaget får in pengar genom en nyemission senare i år. Medgrundaren och storägaren Alexander Widegren är inte längre vd, och uppger för DI att han har förtroende för ledningen – men att han inte kan förstå varför bolaget inte kan attrahera kapital.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enkla Financial lovade bolån med en ränta på 0,95 procent när de fick sitt tillstånd 2017. Men på sex år har endast några testkrediter blivit av. I september fick bolaget en varning av Finansinspektionen, men till skillnad från konkurrenten Bofink, så fick Enkla behålla sitt tillstånd.

I oktober bytte Enklas formella företag namn från Simplex till Vilda Group, som en del i att försöka rädda bolaget. Kapitalbristen är nämligen akut, uppger källor till Breakit. Lösningen är att antingen ta in mer pengar genom en nyemission eller att likvidera bolaget – något som ska avgöras på en extra bolagsstämma den 21 december i år.

Vd Magnus Linnersand skriver i ett mail till Breakit att bolaget är löpande i dialog med kapitalmarknaden, samt att själva verksamheten fortsatt är i en testfas. Han har tidigare arbetat för Hoist Finance och Lendify, och tog över som vd efter medgrundaren Alexander Widegren i april 2022.

”När jag lämnade fanns det gott om utvecklare, bolånekompetens och styrelsekompetens. Jag är bara en aktieägare i dag och saknar kontakt med bolaget”, skriver Alexander Widegren i ett mail till DI.

Alexander Widegren är dock fortfarande kvar som storägare i bolaget och uppger att han har fortsatt förtroende för bolagsledningen, men att han inte kan förstå varför bolaget inte kan attrahera kapital.

”Vi anställde Magnus Linnersand just för att han hade nätverket som krävdes att ta in det kapital som krävdes. Jag kan inte förstå varför finansieringen inte finns då Enkla-teamet är mer kompetent än jag, med decennier av erfarenhet och nätverk”, skriver Alexander Widegren till DI.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]