Lyssna på politikertalen. Ha ett öppet sinne. Missa inte minglen. Det är några av tipsen inför Almedalsveckan i Visby, från PR-konsulten Per Schlingmann, Gotlands tidigare landshövding Cecilia Schelin Seidegård, samt Realtids egen krönikör Per Lindvall.
Trions tips för Almedalen: ”Talen blir alltid en snackis”
– För mig är Almedalen en fantastisk arena där näringsliv, politik, media och det civila samhället möts för att diskutera viktiga samhällsutmaningar. För mig är det självklart att vara där för att träffa människor och diskutera samhällsfrågor, säger Per Schlingmann, PR-konsult och tidigare politiker.
– Jag besöker Almedalen för att det är ett utmärkt tillfälle att under lättsamma former bli uppdaterad på en mängd olika samhällsfrågor och träffa olika typer av makthavare, säger Cecilia Schelin Seidegård, som under nio år var landshövding i Gotlands län.
– Jag ska prata lite om Riksbanken, Betalningsutredningen och annat vid några evenemang, liksom vara med i en podd, säger Per Lindvall, krönikör på Realtid.
Vem hoppas ni få träffa i Almedalen i år?
– Det är många. Många jag redan känner så klart och samtidigt hoppas jag få träffa nya bekantskaper, säger Per Schlingmann.
– Jag har numera olika typer av uppdrag så det finns många jag vill träffa. Och gamla vänner, säger Cecilia Schelin Seidegård.
– I fjol debatterade jag samhällsfastigheter med Anders Borg, som fick kliva in i stället för Ilija Batljan. Ska bli roligt och se om någon av dem är där i år, säger Per Lindvall.
Vad får man som besökare inte missa?
– Talen skulle jag vilja säga. Lyssnar på dem alla får man en rätt bra bild av tillståndet i partierna och vilka frågor de väljer att lyfta. Därtill vill jag slå ett slag för minglen, det är unika tillfällen att knyta nya kontakter. Sedan, så klart: min och Kjell A Nordströms livepodd Momentum som spelas in på torsdagen på Wisby Strand, säger Per Schlingmann.
– Man bör lyssna på talen, för det blir alltid en snackis. Eftersom jag de senaste 14 Almedalsveckorna har bott i centrala Visby är mitt tips att sitta hemma men några nära vänner och lyssna på talet på TV. En timma med fötterna i soffan och man är återhämtad för att klara kvällen, säger Cecilia Schelin Seidegård.
– Har inget bra svar på den frågan. Jag är lite kluven till hela arrangemanget, säger Per Lindvall.
Hur stor Almedalsveteran är du?
– Jag har varit här varje gång sedan 2004. Dessutom har jag skrivit spänningsromanen I maktens öga som utspelar sig i Almedalen, säger Per Schlingmann.
– Stor veteran! Uppåt 20 tillfällen, säger Cecilia Schelin Seidegård.
– Jag har nog varit där fem gånger, säger Per Lindvall.
Ditt bästa mingeltips?
– Var öppen och tänk på att Almedalen just är en arena där människor har ett öppet sinne, säger Per Schlingmann.
– Jag har åkt på hjärtflimmer, så det gäller att ta det lugnt, säger Per Lindvall.
Din hittills mest oväntade upplevelse i Almedalen?
– Utan tvekan när vi spelade in tv-serien Den inre cirkeln som bygger på boken I maktens öga. Jag hade lyckats lösa så att vi kunde spela in i helt autentiska miljöer. Vi lånade Almedalsscenen 30 minuter innan det riktiga talet och spelade in live från scenen på DJ Battle. Riktigt märkligt blev det när vi behövde göra flera omtagningar inför några tusen personer som inte riktigt förstod vad vi höll på med, säger Per Schlingmann.
– Jag var landshövding i nio år och det hände mycket spännande. Som när Jan Guillou passerade Säpo i fel ingång för att komma på en bjudning i landshövdingens trädgård. Sällskapet hamnade först i min privata våning och därefter på Magdalena Anderssons, då finansminister, eftersits efter valet. Det och andra historier, som när jag blev anklagad för tagande av muta av en journalist, finns återgivet i mina memoarer Ett helvete i taget, säger Cecilia Schelin Seidegård.
– Jag käkade middag med Fokus chefredaktör Jon Åsberg och Alexander Bard. Vi är gamla kursare från Handels, Alexander hette Magnus på den tiden. Alexander hade ett ovanligt tätvuxet skägg den gången, med en minimal öppning för munnen. Det var lite fascinerande att se hur han likt en bardval fick sila i sig maten, säger Per Lindvall.