Klimatförändringar driver upp matpriserna i Sverige. Om inget görs, kan svenskarnas matkvitton fortsätta att stiga i snabb takt.
Torka och extremväder chockhöjer svenska matpriser
Mest läst i kategorin
Klimatförändringarna börjar påverka de svenska hushållens matkostnader på ett påtagligt sätt.
Flera matvaror har blivit betydligt dyrare på grund av torka och extremväder, och detta förväntas bara förvärras framöver.
Enligt Dagens Nyheter har priser på produkter som olivolja, kakao, ris och socker stigit med minst 40 procent sedan 2021, och detta till stor del på grund av klimatrelaterade utmaningar.
Halverad produktion
Spanien, som är världens största producent av olivolja, har exempelvis sett sin produktion halveras under de senaste åren på grund av svår torka och värme.
Något som har drivit upp priserna för svenska konsumenter som nu betalar betydligt mer för olivolja i butikerna. På global nivå har även kakao påverkats kraftigt av liknande klimatförhållanden i Västafrika, vilket har lett till rekordhöga priser på chokladmarknaden, enligt World Economic Forum.
En studie från Europeiska centralbanken, publicerad i tidskriften Nature, visar att den globala uppvärmningen förväntas öka matprisernas inflationstakt med mellan 0,9 och 3,2 procentenheter fram till 2035, beroende på hur utsläppen utvecklas.
Stör försörjningskedjor
Detta innebär en betydande ekonomisk utmaning, särskilt i redan sårbara regioner, menar den klimatvetenskapliga forskningsorganisationen Royal Meteorological Society.
Extremväder påverkar inte bara produktionen av grödor direkt utan stör även försörjningskedjor och transporter. I Europa har man sett hur dåliga skördar av spannmål på grund av torka har pressat upp matpriserna ytterligare, något som särskilt drabbat Sydeuropa, men även Sverige.
Läs även:
Hotet mot Medelhavsregionen: ”Håller på att bli verklighet”. Realtid