Tre direktörer har suttit inlåsta på Kronobergshäktet sedan igår, misstänkta för grovt insiderbrott. Senast kl 12 på fredag kommer de att släppas om inte åklagaren begär dem häktade.
Toppdirektörens advokat: ”Åklagaren borde släppa honom”
Mest läst i kategorin
Åklagaren i fråga är vice kammarchef Ted Murelius vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare. Ekobrottsmyndigheten har i övrigt lagt locket på, men enligt vad Realtid erfar rör det sig bland annat om insiderhandel i april i ett mindre teknikbolag som senare kom att förvärva ett annat bolag.
När Realtid kontaktar vd för ett av de involverade företagen så ställer han sig väldigt frågande till om bolagets aktie verkligen skulle vara föremål för sådan insiderhandel som Ekobrottsmyndigheten gör gällande. Däremot bekräftar han att personen som Realtid frågar om har ett antal hundratusen aktier i bolaget.
Henrik Olsson Lilja är advokat för en av direktörerna och han säger att hans klient bestämt förnekar brott.
– Vår bedömning är att åklagaren borde släppa honom väldigt snart. EBM gör ju vissa ingripanden när de tittar på handel som har förekommit, men det behöver inte alls finnas någon grund för anklagelserna när förklaringarna väl finns där, säger Henrik Olsson Lilja till Realtid.
Henrik Olsson Lilja har själv en gedigen bakgrund som försvarare inom ekobrott. Förra året försvarade han exempelvis Odd Molly-grundaren Christer Andersson i en uppmärksammad insiderhärva där både SBB och Hemfosa stod i centrum.
Då anhölls även Christer Anderssons dotter Elin Ryer och hennes man Jakob Ryer, tillsammans med SBB-profilen Ilija Batljan och ytterligare två personer. Henrik Olsson Liljas insats slutade då med framgång genom att alla inblandade helt friades när Ekobrottsmyndigheten lade ner utredningen. Den här gången hoppas han på liknande framgångar.
– Jag kan inte gå in på några jämförande detaljer, men generellt sett så blir företrädare för näringslivet ibland utsatta för ingripande från EBM och sedan läggs utredningarna ner, så på det sättet kan man ju se paralleller mellan fallen. Min bedömning är helt klart att detta också kommer att läggas ner, säger Henrik Olsson Lilja till Realtid.
De tre direktörerna anhölls i sin frånvaro i måndags och greps vid razzior under tisdagen. I handlingarna från tingsrätten är de utpekade direktörerna anonymiserade och i dagsläget finns inte mycket mer information att få från varken tingsrätten eller Ekobrottsmyndigheten.
– De tre personerna har suttit anhållna sedan igår och det kan de göra fram till fredag kl 12. Senast då måste åklagaren bestämma sig om han ska släppa dem eller begära dem häktade, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, till Realtid.