Realtid

Tommy Jacobsons går sin sista fight

Tommy Jacobson, styrelseordförande i Varenne
Staffan Erfors
Uppdaterad: 28 nov. 2016Publicerad: 28 nov. 2016

Nej då, finansmannen planerar inte att ge upp Varenne och Zenith. Men snart går Tommy Jacobson sin sista match som Thaiboxare där han till råga på allt möter sin 24-årige svärson. En match som han inte tar så allvarligt på.– Jag har egentligen redan slutat, jag är för gammal för sånt här. Jag ser det mest som en kul grej att bjuda Sepehr på. Det blir värre för honom att förlora mot en gammal farbror, så det är han som har pressen på sig, säger Tommy Jacobson och skrattar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se träffar Tommy Jacobson på Varennes kontor på Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm. Snart går flyttlasset tvärsöver gatan och kontoret är i princip nedpackat.

För nästan precis ett år sedan startade Tommy Jacobson riskkapitalbolaget Zenith, där får nya tech-startups chansen att komma igång med hjälp av både Tommy Jacobsons och andra investerares pengar men även av Tommys erfarenhet och nätverk.

– Varenne investerar i mer traditionella tillväxtbolag som är på plats och har en fungerande verksamhet medan Zenith kliver på i ett tidigare skede, berättar Tommy som startade Zenith efter att han flera gånger fått bra idéer pitchade för sig men känt att de inte riktigt hörde hemma i Varenne.

– Ibland fick jag en väldigt stark känsla kring bolagen som presenterade sig att ”det här kommer gå bra” men bolaget passade inte med den strategi Varenne har. Jag har stor respekt för tech-bolags möjligheter men också stor respekt för komplexiteten och utmaningarna inom tech sektorn så jag har samlat väldigt duktiga människor som hjälper mig i Zenith, säger Tommy och det går inte att ta miste på hans engagemang för bolagen i portföljen.

– Jag hjälper till med sådant jag är bra på och jag undviker alltid att peta i detaljer. Jag tycker det är en styrka att veta vad man är bra på, och det som andra kan göra bättre ska man inte göra själv. Att se andra människor utvecklas är det roligaste som finns. Jag är ute i bolagen och jobbar och behöver inte ägna mig åt så mycket administration och rapportering, det har jag två väldigt bra vd:ar i Varenne och Zenith som ansvarar för, säger Tommy.

Mest tid lägger han ner på Zound Industries som grundades 2008 och som snabbt blivit världsledande på bland annat designade hörlurar och trådlösa högtalare. Företaget designar, tillverkar och saluför produkter inom de egna varumärkena Urbanears, Coloud och Molami samt Marshall på licens. Omsättningen har gått från noll till över 900 miljoner kronor på åtta år.

– Med lönsamhet, understryker Tommy.

– Zound är det största innehavet vi har värdemässigt i Varenne och där försöker jag hjälpa Pernilla Ekman som är vd och grundaren Konrad Bergström. Bolaget växer med 35 procent per år och jag försöker hjälpa till mycket med organisationsfrågor och strukturer, det är där min erfarenhet kommer till nytta, jag har ju hållit på med investeringar i 30 år, säger Tommy och berättar att just Zound men även kapitalförvaltaren Quesada som han grundade tillsammans med Sune Nilsson 2001 är hans ”hjärtebarn”.

ANNONS

– Det är nog för jag lagt så mycket tid på de bolagen och när saker går bra är det klart att man blir extra engagerad.

Nyligen fick han frågan om han investerar på ”magkänsla” eller ej.

– Jag investerar i människor och den känslan man får för dem, men jag investerar aldrig på bara magkänsla, men jag avstår investeringar även om alla siffror ser bra ut men det är något med magkänslan som säger nej. Intuition är ju egentligen samlade erfarenheter så med åren har väl min känsla blivit bättre, säger Tommy som i och med starten av Zenith för ett år sedan träffar en ny typ av entreprenörer.

– Det är jätteroligt att få träffa alla unga duktiga människor, jag är helt fascinerad över hur otroligt många bra bolag det finns i Stockholm. Det är egentligen inte klokt att det finns så många bra företag här.

Tommy Jacobson är ordförande i stockholmsjuryn för Entrepreneur of the Year och träffar i den rollen cirka 20 nominerade bolag per år som får presentera sin verksamhet.

– Det har verkligen överraskat mig hur många bra bolag det finns, från början är det 150 bolag som är nominerade och lik förbannat kommer det lika många till året efter. Jag skulle säga att Stockholm bara är snäppet efter Silicon Valley när det kommer till kreativitet och nya innovativa företag, säger Tommy och berättar att han aldrig varit i San Francisco men att han avser att åka dit snart för att inspireras.

– Det är en gammal dröm jag har som jag ska förverkliga snart. När jag är där måste jag besöka Apple och Google.

Tommy Jacobson har tidigare förhållit sig ganska skeptisk till tech-startups då han tycker de har saknat fokus på intäktsmodellen. Men han har noterat att det har svängt de senaste 18 månaderna.

ANNONS

– Plötsligt pratar man inte bara antal användare utan nu jobbar man med intäktsmodeller. Jag har träffat en del bolag som jag bett återkomma när de har mer klart för sig hur de ska tjäna pengar. Spotify verkar ju också ha svängt lite nu och Daniel Ek pratar ju ofta om olika premiumtjänster och så vidare. Jag kanske är gammal men in the long run måste ju syftet med ett företag vara att det ska göra vinst. Jag fick lära mig i skolan att en aktiekurs ska vara summan av framtida utdelningar, men det kanske är förlegad kunskap, säger han och skrattar.

På fem års sikt vill han bygga Zenith till ett ekosystem för entreprenörer och han ritar upp en white board hur han tänkt organisera det hela med tre olika riskkapitalbolag.

– Zenith inkubator tar de precis nystartade bolagen som kanske behöver 500.000 kronor för att komma igång. Zenith Ven Cap gör investeringar mellan 10 och 20 miljoner i nästa skede och Varenne går in med 20 miljoner och uppåt och som har en väl fungerande och lönsam verksamhet. Över tid och i den bästa av världar kan bolagen röra sig från Zenith Inkubator upp mot Varenne och vi kan följa en entreprenörs resa från start och ganska långt i utvecklingen av företaget, avslöjar Tommy Jacobson som blev glatt överraskad över att namnet Zenith var ledigt när Zenith Ven Cap bildades för ett år sedan.

Han har ett travstall som heter Stall Zenith och förutom travsporten är Tommy Jacobson en hängiven Thaiboxare. Snart, den 17 december, går han sin sista match.

– Vi har möts en gång tidigare och då blev det oavgjort men nu ville han ha en returmatch, jag hade egentligen lagt av. Han är 24 år och jag är 58 år så det är mycket mer att förlora för honom, jag tar inte så allvarligt på det men han är väldigt seriös, säger Tommy och berättar att han och svärsonen kommit varandra väldigt nära genom att de mötts i boxningsringen.

– Vi har delat en väldigt speciell upplevelse, det skapar starka band. Man måste uppleva hur det är att slåss i en ring för att förstå den känslan, säger Tommy.

Han tränar sex gånger i veckan, konditionsträning och fighting och han har noterat att det blir en väldig gemenskap i fightersammanhang.

– Och det är en mjuk och fin stämning utanför ringen. När vi anordrar våra galor så brukar det locka 300 personer på en lördag kväll klockan sju och det behövs inga ordningsvakter. Det är aldrig någon fylla eller bråk på matcherna.

ANNONS

Är det läskigare att slåss än att göra affärer?

– Det är inte en så dum fråga. Det är svårare att göra affärer där kan du inte påverka alla variabler själv men i en fight kan du inte skylla på en lågkonjunktur. I en fight är det bara upp till dig själv hur det går, det ställer saker på sin spets.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Staffan Erfors
Staffan Erfors
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS