Globalfonder och USA-fonder fortsätter att köpas i april – och det gäller även tillväxtmarknadsfonder.
Tillväxtmarknader lockar igen – viss technervositet
Mest läst i kategorin
– Förväntningarna på räntesänkningar från Fed har fallit kraftigt, och det skapar oro på marknaden. Samtidigt har vi geopolitiska konflikter som ökar riskerna, säger Frida Bratt, Nordnets sparekonom.
– Dollarstyrkan, en effekt av att Fed inte väntas sänka räntan så tidigt eller så mycket som man tidigare trott, har gett en anmärkningsvärd boost för svenskarnas sparande i global- och USA-fonder. Mer än halva avkastningen i de här fonderna i år är en effekt av kronans försvagning mot dollarn. Det får spararna att köpa mer dollarexponering i april, säger Frida Bratt.
Lite mer försiktig tycks man dock vara med rena techfonder.
-– De stora techjättarna har gått fantastiskt bra, men just nu finns en liten osäkerhet om alla jättar verkligen kan leverera på den AI-hajp man ridit på. Det gör spararna något försiktiga, och en del av dem väljer att ta hem vinsten. Man nöjer sig i högre utsträckning framöver med den förhållandevis stora techexponering man ändå får i global- och USA-fonder, säger Frida Bratt.
Även tillväxtmarknadsfonder köps igen.
– Tillväxtmarknadsfonder har varit ute i kylan ett tag, framför allt på grund av osäkerheten kring kinesisk ekonomi och näringsliv. Samtidigt har Indien gått urstarkt, och det noteras av fondspararna, säger Frida Bratt.
Samma utveckling ser man hos Avanza.
– Det är inte bara global- och Sverigefonder som fondspararna väljer att öka i under månaden. Utanför topp fem är köpen också tydliga i vissa regionfonder såsom Indienfonder, tillväxtmarknadsfonder och Turkietfonder. Därtill går fler fondkronor till branschfonder som fastighets-, läkemedel och energifonder, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.