Under en domstolsförhandling i måndags uttryckte domarna skepsis mot Tiktoks utmaning av lagstiftningen och dess potentiella konsekvenser.
Tiktok – striden om USA:s yttrandefrihet intensifieras
Mest läst i kategorin
Tiktok har väckt stor uppmärksamhet i USA genom att utmana en lag som skrevs under av president Joe Biden i april.
Den kan leda till appens förbud i landet om den inte avyttras från sitt kinesiska moderbolag Bytedance före den 19 januari 2025.
Strider mot yttrandefriheten
Tiktok har överklagat och under domstolsförhandlingen på måndagen argumenterade bolagets advokater för att lagstiftningen strider mot grundlagens skydd för yttrandefrihet.
Andrew Pincus, advokat för Tiktok, påstår att lagen innebär ett yttrandeförbud på för vaga grunder, skriver Financial Times.
Regeringen hävdar att moderbolaget Bytedance kan använda appen för att samla in känslig information om amerikanska användare, vilket kan utgöra ett nationellt säkerhetshot.
Appen har 170 miljoner amerikanska användare och regeringen är särskilt orolig för att den kinesiska staten kan tvinga Tiktok att dela med sig av användarnas data – eller påverka vad amerikanska användare ser i sina flöden.
Investerat i säkerhetsåtgärder
Tiktok tillbakavisar anklagelserna och säger sig ha investerat kraftigt i säkerhetsåtgärder för att skydda användardata. USA:s regering anser att dessa åtgärder inte är tillräckliga, skriver Wall Street Journal.
Utgången av denna rättsliga strid är avgörande för appens framtid i USA. Domstolen väntas fatta sitt beslut senast den 6 december för att ge tid för ett potentiellt överklagande till högsta domstolen.
Trumps helomvändning
Det är inte första gången som appen kämpat mot hot om nedstängning i USA.
År 2020 stämde Tiktok framgångsrikt den amerikanska regeringen när dåvarande president Donald Trump utfärdade en verkställande order för att förbjuda appen.
Trump har sedan dess ändrat ståndpunkt och hävdar att han inte kommer att förbjuda Tiktok, eftersom det ligger i konkurrensens intresse för sektorn för sociala medier att den finns kvar i USA, skriver Financial Times.