Realtid

Teori: Detta låg bakom nedgången på börsen

Nya teorin: Den amerikanska jobbsiffran låg inte bakom den stora nedgången
Experter menar att den amerikanska jobbsiffran endast haft en viss påverkan på börsen, medans räntehöjningen i Japan lyfts fram som huvudanledningen till raset. (AP Photo/ TT, Eugene Hoshiko)
Alexander Fellbom
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Den branta nedgången på den globala aktiemarknaden gav upphov till en mängd olika spekulationer kring vad som var orsaken. Nu menar experter att den främsta orsaken till nedgången var den oväntade räntehöjningen i Japan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fram till tisdagen har börserna lyst rött på bred front, inledningsvis lyftes den amerikanska jobbsiffran fram som huvudanledningen till paniken på börsen.

Nu talar dock flera experter om att det är osannolikt att beskedet om arbetslösheten i USA på egen hand kan utlösa en så pass omfattande nedgång.

”Carry-trades” kan vara huvudorsaken

Istället hävdar flera, däribland Mark Dowding, investeringschef på BlueBay Asset Management, att nedgången har att göra med så kallade ”carry-trades”, skriver Reuters.

Carry-trades syftar till när en handlare lånar valuta till en låg ränta och placerar pengarna i tillgångar med högre avkastning. I och med att ränteläget i Japan var attraktivt för denna typ av handel tycks många investerare ha ägnat sig åt detta.

När väl den japanska räntan oväntat höjdes, tvingades mängder av investerare och fonder att lägga om sin strategi, vilket tycks ha bidragit till att trigga nedgången.

”I vår bedömning har mycket av nedgången berott på att positioner har lämnats, då flera makro-fonder har gjort affärer som gått i kras, samtidigt som stop-loss-ordrar har utlösts, först och främst inom valutamarknaden och den japanska yenen”, sade Mark Dowding till Reuters.

Minusränta sedan 2016

ANNONS

Fram tills i år har Japan sedan 2016 haft en negativ ränta för att stimulera ekonomin, enligt SvD. Den låga räntan har alltså under många år gjort det attraktivt för investerare att låna pengar från Japan för att göra carry-trades, något som Kit Juckes understryker.

”Man kan inte riva upp den största carry-traden som världen någonsin har sett utan att krossa några huvuden”, sade Kit Juckes, valutastrategischefen på Societe Generale till Reuters.

Läs mer:

Kraftig rekyl upp på japanska börsen

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]