… delägare i investmentfonden Cevian Capital. Varför kallar Stureplansfolket dig för "the bad boy" och ibland för "oseriös klippare"?
Christer Gardell
Mest läst i kategorin
– ”Klippare”, ”slaktare”, folk hittar på så många etiketter. Det är klart att jag ibland tvingas ta beslut som inte alltid är så populära. Som i fallet Perstorp. Där gjorde vi en ordentlig renodling, sålde bort verksamheter som inte gick bra och särnoterade bioteknik- och golvverksamheten. Det senare resulterade i Pergo som kom ut som eget bolag. Vi gjorde en strukturaffär på kemisidan och skapade Sydsvenska kemi. Hade vi inte handlat som vi gjorde, hade hela bolaget gått i konkurs. Jag duckar inte för att ta obekväma beslut och viker inte för populism. Men oseriös, det är jag inte.
Vad är det som driver dig?
– Jag tycker det kul.
Det är kul att spela tennis också. Är det pengar, makt eller både och?
– Karolina Klüft mäter sina framgångar i hundradelar och centimetrar, vi mäter vår framgång i pengar. Det är bara en måttenhet.
Det sägs att, när ett bolag inte utvecklar sig som du vill, använder du dig av ”pr” och ”ryktesspridning” som en aktiv del i affärsgörandet, vilket ska vara ganska originellt i din bransch. Är det sant?
– När det gäller media så har vi valt att ha en öppen attityd. Vi jobbar i publika bolag och vet att vi har ögonen på oss. Vissa tror att vi har en pr-konsult som springer omkring på DI hela dagarna, men det har vi inte. Vi har valt att inte ha några pr-konsulter över huvud taget.
Så folk som påstår detta är bara sura över att de inte får vara med i tidningen lika ofta som du?
– Haha, ja inte vet jag.
Ni är den enda investmentfonden i Sverige som har som uttalad policy att uteslutande investera i publika bolag. Varför har ni det?
– Private equity-bolagen upplever ganska hård konkurrens för närvarande. Vi är ensamma om att gå in i publika bolag, ta minoritetsposter med syfte att ta plats i styrelsen för att förändra bolaget inifrån. Det gör att konkurrensen på vårt område är ganska liten. Och vi har varit relativt framgångsrika, har haft en genomsnittlig avkastning på närmare 100 procent de knappa två åren vi varit igång.
Varför kopierar inte fler er affärsidé?
– Det krävs industriell kompetens att göra det vi gör, och det är inte många som har det.
Vad är det som gör ett bolag intressant för er?
– Ett typiskt bolag har alla analytiker mot sig, alla rekommenderar ”sälj”. Det är det som är så kul med det här jobbet: att tycka sig se möjligheter som andra inte ser trots att bolaget har alla blickar riktade mot sig, att ha en uppfattning som går tvärs emot marknadens gängse uppfattning.
Som riskkapitalist, är det svårare att genomföra förändringar i ett bolag som är noterat jämfört med ett bolag som inte är det?
– Styrelsen för ett börsnoterat bolag känner ofta en större rädsla inför tanken på att genomdriva förändringar. Jag tror att den rädslan, som bottnar i ett otydligt ägande, ofta är överdriven. Då får vi göra vår hemläxa och försöka få styrelsen med oss. Och det är klart, vi lyckas inte alltid.
Det sägs att du, som bland annat jobbat på McKinsey, i princip är den ende med konsultbakgrund, och att det i övrigt bara sitter en massa ”räknenissar” på Cevian Capital. Stämmer det?
– Nej, det gör det inte. Min partner, Lars Förberg, kommer från Custos och har även jobbat på Nordic Capital. Det är framför allt vi två som jobbar med förändringsarbetet i bolagen. Och det är viktigt att kunna räkna ordentligt också.
”Stureplansfolket” undrade slutligen hur relationen mellan dig och ASG:s förre vd Jörgen Ekberg ser ut idag?
– Jasså?! Bara bra. Vi pluggade ihop på Handels och har båda jobbat på McKinsey. Jag var vd för Custos när vi tog en majoritetspost i ASG som slutligen såldes till Deutsche Post. Jörgen Ekberg borde ha blivit gladast av alla. Han tjänade en massa pengar på affären.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.