Sydkorea tar Kinas plats – storinvesterar i USA

Taggar i artikeln

Kina Sydkorea USA
Sydkorea tar Kinas plats – storinvesterar i USASydkorea tar Kinas plats – storinvesterar i USA
Stora sydkoreanska företag som Samsung, LG Energy Solution och Hyundai har annonserat omfattande investeringar i USA. (Foto: Lee Jin-man/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

I skuggan av växande spänningar mellan USA och Kina har Sydkorea smugit sig fram som en oväntad ekonomisk supermakt. Med rekordhöga investeringar i USA omformar Sydkorea den globala ekonomiska kartan.

Joakim K E Johansson

I en tid av ökande geopolitiska spänningar och förändrade handelsmönster har Sydkorea snabbt etablerat sig som en av de största investerarna i USA.

Denna utveckling drivs av den amerikanska regeringens insatser för att skapa en mer robust inhemsk tillverkningssektor genom att minska beroendet av Kina, rapporterar Financial Times.

Toppar listan

Förra året uppgick de sydkoreanska investeringsåtagandena i USA till 21,5 miljarder dollar, cirka 221 miljarder svenska kronor, vilket är mer än något annat land.

Annons

Detta markerar första gången på minst ett decennium som Sydkorea toppar listan över investeringsåtaganden i USA. Samtidigt har Kinas position fallit från att ha varit den största investeraren 2014, till åttonde plats förra året.

”USA vill inte längre ha leveranser från Kina. Detta ger koreanska företag en möjlighet att bli amerikanska leverantörer”, säger koreanska billeverantören Samkees vd Chihwan Kim.

Ökningen av sydkoreanska investeringar har pågått sedan 2022. Nya amerikanska lagar erbjuder hundratals miljarder i skattekrediter, lån och subventioner för att kickstarta USA:s tillverkning av halvledare och annan teknik.

Annons

Uppskattas inte av alla

Spänningarna mellan Washington och Peking har också pressat sydkoreanska företag att begränsa sin verksamhet i Kina till förmån för expansion i USA. Mer än hälften av Sydkoreas utländska investeringar gick till USA förra året, jämfört med mindre än 1 procent till Kina.

Men detta är något som långt ifrån alla gillar.

”Tillverkare som Qcells förlorar miljarder dollar i månaden. Investeringar i hela sektorn riskerar att misslyckas. Utan handelsrelaterad lättnad kommer situationen bara att förvärras”, säger Hal Connolly från det koreanska solcellsföretaget Qcells.

Annons

Förändrade relationer

Trots utmaningar som tuffa makroekonomiska förhållanden och sjunkande efterfrågan på elbilar, fortsätter sydkoreanska företag att se USA som ett attraktivt land att investera i.

Detta skifte speglar de förändrade geopolitiska och ekonomiska relationerna mellan USA, Sydkorea och Kina, skriver Financial Times.

Läs även:
Nationell säkerhet styr USA:s ekonomiska politik. Realtid
Kina rundar USA:s chipblockad: ”Måste stoppas”. Realtid
USA och Japan vill stoppa Kina – som hotat med hämnd. Realtid

Annons