Realtid

”Swedbank bör berätta om innehållet"

Olof Swahnberg
Uppdaterad: 05 apr. 2019Publicerad: 05 apr. 2019

– Swedbanks norska advokatrapport innehåller med stor sannolikhet kurspåverkande information och i så fall bör banken berätta om innehållet. Det säger Daniel Stattin, professor i civilrätt, särskilt associationsrätt, vid Uppsala universitet, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Daniel Stattin.

Rapporten av den norske advokaten Erling Grimstad är, enligt uppgifter till Dagens Industri och SVT i mars, daterad i december och kom till Swedbank i början av januari. Rapporten ska, enligt SVT, ha rubriken: “Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland.”

– Det intryck man får från media är att den är ganska detaljerad, att det finns brister i det system som de tillämpat i banken. Konkreta uppgifter om penningtvätt i banker är kurspåverkande information, det kan man inte komma ifrån. Sådan information måste offentliggöras, det är utgångspunkterna för MAR (Market Abuse Regulation), säger Daniel Stattin.

– Då har man låtit investerarna handla på falsk information i ett par månader, det är ett allvarligt brott mot informationsreglerna på marknaden.  

– Swedbank har ett ansvar gentemot marknaden att klargöra vad som hänt och hur läget ser ut, att lämna den information man är skyldig att lämna.

Banken bör bland annat lämna aggregerad information från rapporten och förmodligen från andra källor också, uppger han.

– Sedan finns möjlighet till uppskjutet offentliggörande och då får allmänheten inte vilseledas. Risken för vilseledande är stor om man har en rapport som vad det verkar innehåller graverande uppgifter om penningtvätt. Banken behöver inte skicka ut rapporten samma dag som den kommer in utan få tillfälle att analysera den, så att man kan lämna korrekt information.

Daniel Stattin säger att banksekretess inte bör utgöra något hinder om banken håller informationen på en generell nivå utan att nämna enskilda kunder. Swedbanks jurister har åberopat sekretess för rapporter av advokater för att inte offentliggöra information, men Daniel Stattin säger att den sekretessen bara är relevant gentemot myndigheter – men har inget med marknadsinformation att göra.

ANNONS

Så då bör Swedbank följa MAR snarare än advokatsekretess?
– Precis. Så länge de inte kan åberopa någon regel för uppskjutande av offentliggörande eller något sådant är det kurspåverkande information och då ska den lämnas. 

– Konkreta uppgifter om penningtvätt, att bankens regelefterlevnad inte verkar fungera och att det kan bli sanktioner, det är de tre tunga kurspåverkande delarna, inte uppgifter om enskilda personer.

Swedbank vill inte kommentera Stattins synpunkter:

– Vi avböjer att kommentera bland annat på grund av att EBM tittar på liknande frågor, säger bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Realtid. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS