Förvaltaren Eric Strand har nu lanserat ”Sveriges mest riskfyllda fond”. Målet är att förvalta 100 miljoner kronor första året. Inom tre år ska det förvaltade kapitalet uppgå till 400 miljoner kronor.
”Sveriges mest riskfyllda fond” lanserad
Mest läst i kategorin
Realtid har i flera artiklar skrivit om förvaltaren Eric Strand, som i somras lämnade Pacific Fonder för att istället starta eget. Nu är hans nya fond igång och går att handla hos nätmäklarna.
– Äntligen! Nu har vi varit live en vecka och fanns redan från första dagen att köpa både på Avanza och Nordnet. Det är allmänt känt att det tar cirka tre-fyra månader att få en fond live. Även om man själv alltid vill att det ska gå snabbare så flöt det på ganska bra, säger Eric Strand till Realtid.
Många säger att det är mycket byråkrati med att starta en ny fond. Eric Strand bekräftar den bilden.
– Det är väldigt mycket som ska kopplas ihop för att det skall fungera friktionsfritt för investerare att kunna handla fonder via plattformar. Så det är helt enkelt en väldigt lång checklista som man bara har att arbeta sig igenom.
Vad är ditt bästa råd till den som funderar på att starta fond?
– Först måste man ha erfarenhet som förvaltare och dessutom ha ett fondkoncept som är speciellt på något sätt. Sen hur entusiastisk man än är, så måste man vara uthållig och noggrann.
Vilka leverantörer jobbar du med?
– Fondbolag för fonden är AIFM Capital, dotterbolag till AIFM Group. Ett svensk fondbolag/fondhotell med stor entreprenörsanda och som har varit mycket skickliga i hela processen att få upp fonden på banan. Förvaringsinstitut, där fondens alla tillgångar finns, är SEB.
Vilka mål har du, hur stor ska fonden bli?
– Den största fonden i segmentet är BGF World Gold som förvaltar 50 miljarder kronor. Kan vi en dag ha 10 procent av det så vore det inte så dumt. Fonden är den enda i hela Europa som har ett särskilt fokus på silvergruvbolag. Som UCITS-fond och med en EUR-andelsklass har vi som mål att nå ut till den större europeiska marknadens, säger Eric Strand som är ensam ägare till fonden.
Guld- och silverpriset har fallit en hel del från sommarens toppar. Finns det en risk att fonden lanserades vid fel tillfälle?
– Det är alltid kul att få en flygande start. Nu var det en ganska tuff startvecka, men det är ju inget man kan tajma och den första veckan har vi gått bättre än de fonder vi jämför oss med – vilket kanske är viktigast i starten.
– Den sekulära bull-marknaden för ädelmetaller som började i juni är bara början på en långårig uppgång där jag tror att råvaror samt ädelmetaller kommer vara 20-talets investering. Så jag är nöjd med att vi inte missat de riktigt stora uppgångsfaserna som kan komma när som helst, särskilt i silver.
Hur ska du få fonden att växa?
– I början är det viktigt med det vi kallar retail-kunder, vanliga sparare, via de stora plattformarna, sen vill man bli en del av diskretionära storkunds-portföljer och till slut nå de institutionella investerarna. Redan efter första veckan har vi över 700 investerare på Avanza och över 1 000 sammanlagt. Riktigt kul!
Hur stor ska fonden bli om ett år?
– Det är bara att jobba på. Ofta brukar kapitalutveckling (AUM) följa det man kallar en ”hockeyklubba” och inte en rak linje. Jag gjorde någon uppställning och då satte jag 100 miljoner kronor efter första året.
Och hur stor ska fonden vara om tre år?
– I samma uppställning så var det 400 miljoner efter tre år. Men det är inget man kan styra. Hur det utvecklar sig beror på så många faktorer.
Du har själv kallat fonden ”Sveriges mest riskfyllda fond”. Det finns inte en risk att det avskräcker?
– Jo, absolut. Men jag vill vara tydlig med att det kommer svänga mycket. Riskklass 7+.
Silver går bäst när aktier går dåligt, stämmer det?
– Fonden investerar i silvergruvbolagsaktier och långsiktigt har de låg korrelation (0,3) med den vanliga börsen, under vissa perioder kan de dock följa varandra ganska väl, till exempel vid en börskrasch där alla säljer allt eller om centralbankerna fortsätter att som nu bara trycka mer och mer pengar och skapar tillgångsinflation.
Betyder det att du har en negativ inställning till aktiemarknaden?
– Jag tror att börsen kan klara sig bra med fortsatt stimulerande centralbanker. Däremot så kommer luften en dag gå ur historiens längsta bull-marknad. Jag är mer orolig över den mer än 30-åriga bull-marknaden för obligationer och konsekvenserna när den vänder till en bear-market. Det viktiga för alla investerare är att se framåt och inte hålla fast vid traditionella 60/40-portföljer.
Du har fler fonder som du vill starta. Vilka fonder är det och när kommer de att lanseras?
– Ja, två fonder till är planen, en mer defensiv hedgefond med guldfokus samt en fond som investerar i de gruvbolag som utvinner gröna metaller, exempelvis litium, kobolt, platina och palladium, samt ny-teknik-bolag som är en förutsättning för ett grönt teknikskifte.
– Den grova planen är att det blir ett år mellan varje lansering. Nu är det dock fullt fokus på AuAg Silver Bullet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.