Realtid

Svenskarna: Välfärdsbrotten hotar demokratin

svenskarna
Hela välfärdssystemet måste förändras för att undvika systemhotande fusk. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annelie Sandström
Uppdaterad: 06 juli 2024Publicerad: 06 juli 2024

En stor majoritet av svenskarna känner sig djupt otrygga med välfärdsbrott och bedrägerier. Ytterst få tror att det kommer att bli bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

25 dec. 2024

82 procent av svenska folket anser att brottslighet och bedrägeri mot den svenska välfärden är ett stort samhällsproblem.

Det visar en ny undersökning om välfärdsbrott som PWC har tagit fram med stöd av Kantar Media.

Lika många anser att det är ett hot mot demokratin och tryggheten.

”Brott mot vår gemensamma välfärd kostar samhället miljardbelopp och är ett hårt slag mot den redan ansträngda ekonomin i många kommuner och regioner”, säger Lena Salomon, expert inom offentlig sektor och certifierad kommunal revisor på PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

”Oroväckande låg tilltro”

I juni klubbade regeringen igenom ett lagstiftningspaket som ger en förstärkning på en kvarts miljard kronor till myndigheter som på olika sätt arbetar med att strypa den kriminella ekonomin.

Regeringen vill också utvidga lagen om näringsförbud, vilket skulle göra att gängkriminella förbjuds från att driva företag.

Många av de som har deltagit i PWC:s undersökning menar att hela välfärdssystemet och strukturer för socialförsäkringar, arbetsmarknadsstöd och bostadsbidrag måste förändras.

ANNONS

Men tilltron till kommuner, regioner och myndigheter är i botten. Endast var tionde svensk tror att det görs tillräckligt.

”Det här visar på en oroväckande låg tilltro till offentliga aktörers förmåga att lösa problem”, säger Salomon.

Läs mer:
Undersökning: Assistansbedrägerier för 300 miljoner kronor per år. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]