Realtid

Svenska storföretag väljer helst en dansk valutahandlare

Danske Bank, Prospera
"Numera ägnar vi mycket mer tid till rådgivning och till analyser vid komplexa affärer istället för att lägga tid på administration," säger Christian Thörnqvist, Head FX & Client Advisory Sweden på Danske Bank. Foto: Danske Bank
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

"Trenden är att hela processen runt valutahandel kommer bli ännu enklare," säger Christian Törnqvist är Head FX & Client Advisory Sweden på Danske Bank till Realtid.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prospera, Foreign Exchange 2021 Sweden, Danske BankKälla: Prospera

Undersökningen, Foreign Exchange 2021 Sweden, är gjord av det oberoende analysföretaget Prospera som intervjuat 84 storföretag i Sverige. Danske Bank kniper första plats före SEB, Nordea, BNP Paribas och JP Morgan. Christian Törnqvist är Head FX & Client Advisory Sweden på Danske Bank. Här har han jobbat i åtta år och är ansvarig för valutahandeln mot större kunder i Sverige. Han är civilingenjör i Industriell Ekonomi och har tidigare jobbat 15 år som optionshandlare på andra storbanker. 

Hur stort är valutateamet på Danske?
– I Sverige har vi medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö som täcker upp allt från små företag till de största institutionella kunderna. Vi har dessutom ett nära samarbete med flera experter på huvudkontoret i Köpenhamn. En av våra styrkor är att det samarbetet internationellt fungerar så bra som det gör.

Vad är förklaringen till att Danske rankas så högt, för sjunde året i rad?
– Som vanligt är prisbilden en väldigt viktig parameter för kunderna och här lyckades vi återigen bli topprankade. Det är extra glädjande eftersom det här året, i stort sett, varit förra årets motsats med väldigt lugna och avvaktande marknader. Vi visste att vi var duktiga på att ställa priser när det stormar, men i år har det varit betydligt hårdare konkurrens mellan bankerna om att få kundernas valutaflöden.

– Att vi är starka på ”personliga kontakter” och ”kundkännedom” tror jag beror på att vi alltid försöker vara lyhörda för kundernas behov och att alla i teamet brinner för att göra saker lite bättre hela tiden. Alla i gruppen har sina specialområden och driver egna projekt, små och stora, med målet att göra oss till en bättre bank att ha som motpart.

– Vi har också fördelen av att vara en mindre och mer flexibel organisation i Sverige i kombination med stora resurser i ryggen från vårt huvudkontor i Danmark. Valutasidan består bland annat av oss med kundkontakt, trading som ställer priser, samt våra analytiker. Det är viktigt att hela maskineriet fungerar.    
 
Vad är trenderna inom valutahandel nu?
– Enkelhet. Valutahandeln är redan väldigt digitaliserad där ungefär 90 procent av handeln sker elektroniskt. Samtidigt vill vi absolut inte tappa den personliga kontakten, vi ska alltid finnas där när det finns behov. Trenden är att hela processen runt valutahandel kommer bli ännu enklare, både för kunderna och för oss. Till exempel ägnar vi numera mycket mer tid till rådgivning och till analyser vid komplexa affärer istället för att lägga tid på administration.

– På ett övergripande plan har annars fokus på hållbarhet vuxit markant hos våra kunder. Även där är vårt mål att ligga i framkant med analyser hur det till exempel påverkar valutaflödena globalt. 

Något som tydligt har förändrats under pandemiåret?
– När det var som mest volatilt under förra året var det främst de stora kunderna som agerade medan de mindre kunderna fick en ökad osäkerhet i sina framtida kassaflöden och blev betydligt mer avvaktande. Vi märker en tydlig skillnad i år där små och medelstora företag är mer aktiva.

ANNONS

– Annars har vi, som alla andra, anpassat oss till ett mer digitalt arbetssätt vilket på många sätt har varit nyttigt och fått oss att tänka i nya banor vilket alltid är kul.

Kryptovalutor, hur agerar ni här?
– Vi följer all ny utveckling med intresse och med kryptovalutor finns det många aspekter att ta hänsyn till, inte minst de legala aspekterna men även sådant som miljöpåverkan vilket betyder att vi har en fortsatt avvaktande hållning till kryptovalutor

Om ni inte handlar med krypto nu – när kommer det att bli aktuellt?
– Det kan jag inte spekulera i, just nu följer vi utvecklingen med intresse.

Hur mår svenska kronan nu?
– Kronan har ju stärkts rejält sedan corona-krisen. Kortsiktigt väntar vi på att se om EUR/SEK ska testa 10.00 vilket är en nivå Riksbanken helst inte vill att marknaden handlar under. Vi märker också ökat intresse för handel i valutaparet USD/SEK, vars utveckling är viktig för svenska företag. Men annars är marknaden väldigt lugn just nu och det tror vi fortsätter fram tills FED signalerar neddragning av stimulanser. Vår vy är att det sker efter sommaren vilket borde ge en högre USD/SEK-kurs igen.  

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]