En av Storbritanniens mest erfarna hovrättsdomare kräver nu att myndigheterna upprättar ett heltäckande DNA-register, som inkluderar turister.
Svenska kan tvingas till DNA-test i London
Mest läst i kategorin
I en intervju med BBC säger domare Lord Justice Sedley att man bör upprätta ett helt nytt DNA-register, som ska innefatta alla brittiska medborgare, samt de som besöker landet.
– Rent spontant så borde det inte vara något fel i detta. Engelsmännen vill ju inte ha personnummer heller, som vi tycker är naturligt. Det är en fråga var vi tycker integriteten går någonstans, säger Lars Nicander för Centrum för Assymetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan.
I dag tar engelsmännen DNA från samtliga personer som arresterats misstänkta för brott. Proverna sparas sedan för alltid, även om personen blir frikänd eller om det bara rör sig om ett litet brott.
Enligt BBC växer registret med 30.000 namn i månaden och är världens största.
Detta är orättvist, menar Sedley. Det leder till att många oskyldiga finns registrerade, medan riktiga brottslingar som aldrig gripits inte är det. Dessutom är etniska minoriteter överrepresenterade i registren.
Därför bör registret utökas till att inkludera samtliga personer som befinner sig i landet, även turister.
– Man har ju biometriska pass nu, fingeravtryck samt foton som är icke förfalskningsbara finns i passen. Det är EU-standard på det nu. Det är ju samma sak egentligen, säger Nicander till Realtid.se.
– Men jag tycker inte att man ska gå utanför den egna befolkningen. I sånt fall ska man ha en överenskommelse om det.
Waldemar Ingdahl, som leder tankesmedjan Eudoxa, tycker inte att förslaget är speciellt ”genomtänkt”.
– Det verkar som om Sedley vill lägga DNA i ett ”bra att ha register”. Förutom kostnaden, så kan man ställa frågan hur effektivt det är. DNA-register har blivit en mirakelkur för politiker. Det är ungefär som när fingeravtrycken kom, de skulle lösa all brottslighet. Man litar för mycket på tekniken, säger Ingdahl till Realtid.se.
Om Sverige skulle upprätta ett heltäckande DNA-register är det troligt att man skulle ta hjälp av de som redan finns, menar Ingdahl.
Ett exempel är det så kallade PKU-registret, en biobank där man förvarar blodprover från personer födda 1975 eller senare. Efter mordet på utrikesminister av Anna Lindh fick utredarna klartecken att ta del av registret.
– Men det registret har upprättats i forskningssyfte. Det hotar förtroendet för sjukvården och forskningen, säger Ingdahl.
Martin Schori
Sara Johansson
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.