Realtid

Svenska bolagen kraschade

Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
Uppdaterad: 24 jan. 2006Publicerad: 24 jan. 2006

Tiger Telematics satsade på att spelkonsolen Gizmondo skulle konkurrera med Nintendo och Sony Playstations handhållna apparater. Spelkonsolen utvecklades i London av dotterbolaget Gizmondo Europe, där svensken Carl Freer ledde verksamheten fram till i slutet av september. Då avslöjades det att Carl Freer handplockat tre ex-kriminella från Uppsalaligan till ledande poster i Gizmondo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det framkom tvingades de bort men satt på stora aktieposter, Carl Freer hade förra våren cirka 5 procent av aktiekapitalet i Tiger Telematics. För ett år sedan stod aktien som mest i 32,90 dollar.

I går stängde Tiger Telematics-aktien på 1,17 dollar. Det är en nedgång på 96,5 procent jämfört med toppkursen.

Rent praktiskt undersöker Tiger Telematics möjligheterna att rekonstruera Gizmondo och bolaget drivs vidare av en förvaltare. I förra veckan genomfördes en organisationsförändring på Gizmondokontoret som skulle innebära 50 procents lägre driftskostnader. Och Gizmondo har fått ett överbryggningslån på 5 miljoner dollar.

Linus von Schantz, vd för det fristående försäljningsbolaget Gizmondo Nordic AB, tror att Gizmondo Europe kan få nya ägare.

– De fiskar efter att någon ska köpa upp verksamheten. Vi har hört internt att det finns spekulanter med kapital i ryggen men det är inte officiellt, säger Linus von Schantz till Realtid.se.

För Brian O’Rourke, analytiker på undersökningsföretaget Instat kommer inte Gizmondos konkursskyddsansökan som någon överraskning.

– Jag har aldrig sett att Gizmondo haft några större möjligheter till succé, säger han till Red Herring och syftar bland annat på att Gizmondo försökte lägga sig lite högre i pris än Sony och Nintendo.

Kan inte Tiger Telematics presentera en framtida finansiering senast den 31 januari kommer Gizmondo sannolikt att vara ett avslutat kapitel.

ANNONS

Gizmondo Europes problem har dragit med sig de två svenska dotterbolagen och de har försatts i konkurs. Gizmondo Studios Stockholm AB, med åtta anställda, har begärts i konkurs av staten för obetalda skatter på 490.000 kronor. Samtidigt har också två anställda lämnat in konkursansökningar på grund av att de inte fått ut löner sedan i början av december.

Gizmondo Studios Stockholm stod bakom det första Gizmondospelet som bygger på integrerad gps-navigering, Colors. Spelet skulle ha kommit i höstas men blev försenat. Nu är det trots de ekonomiska problemen färdigt – och kan alltså vara den största tillgången i konkursboet.

Det andra svenska dotterbolaget, spelutvecklaren Gizmondo Studios Helsingborg AB, har begärts i konkurs av sex anställda som inte fått ut löner på närmare 400.000 kronor. Samtidigt har staten skattekrav på 1,1 miljoner kronor uppger Helsingborgs Dagblad. Bolaget har totalt 20 anställda, och en anställd säger till HD att bolaget varit beroende av tillskott från Gizmondo Europe.

Gizmondos närstående konkurs kan innebära problem för det svenska försäljningsbolaget Gizmondo Nordic AB. Det är fristående men har byggts upp för att i huvudsakligen sälja Gizmondos konsol och spel i Sverige.

Vad innebär Gizmondo Europes problem för Gizmondo Nordic?

– Jag vet inte, vi har precis fått reda på hur läget är, säger Linus von Schantz.

Gizmondo Nordic med kontor i Uppsala har fem anställda. Det har inte varit helt lätt att jobba med Gizmondo.

– Det har haft undermålig support och version kommer först om ett år. Vi har ordrar som ligger och vi har inte fått beställda konsoler och spel. Vi har försäljningsrättigheterna för hela Norden, men vi är helt fristående och vi är inte bundna att bara syssla med Gizmondo även om det är det vi tänkt satsa på.

ANNONS

Linus von Schantz har ändå förhoppningar på Gizmondos gps-modul med alla skandinaviska kartor på ett SD-kort till Gizmondon.

– Vi hade tänkt att anställa fler men det vågar vi inte göra nu, säger han.

En annan förlorare på Gizmondo Europes problem är reklambyrån Ogilvy i Stockholm. Under 2004 till 2005 fakturerade Ogilvy 36 miljoner kronor, men Gizmondo betalade endast 5,5 miljoner. 25 obetalda fakturor på sammanlagt 30,5 miljoner hamnade i tingsrätten. Ogilvys trumf med Gizmondoaktier i säkerhet väger inte lika tungt i dag i tvisten som inte nått någon lösning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS