Realtid

Svensk ekonomi krymper – tungt för hotell och restaurang

Svensk ekonomi krymper – tungt för hotell och restaurang
Den branschgrupp som påverkas mest negativt är restauranger, caféer och hotell där tappet ligger på 3,4 procent i fasta priser jämfört med i fjol. (Foto: Unsplash)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Sveriges BNP var 0,9 procent lägre i juli jämfört med samma månad i fjol. Tjänster och byggsektorn tynger, enligt SCB. Samtidigt sjönk både hushållskonsumtionen och industriorderingången.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges BNP minskade 0,8 procent, men kalenderkorrigerat var nedgången 0,9 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Detta kan jämföras med en uppgång på 2,3 procent månaden innan.

Enligt SCB handlar det om ett lägre produktionsvärde inom tjänster och i byggbranschen.

”Nedgången hölls tillbaka av högre produktionsvärden i tillverkningsindustri och bland offentliga myndigheter”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

Svagt på exportmarknaden

Hur industrins hjul rullar framöver kan visas av industriorderingången. Den sjönk med 0,1 procent i juli, mätt i årstakt, enligt SCB. Det kan jämföras med en uppgång på 1,0 procent vid avstämningen månaden innan.

Görs jämförelsen med månaden innan var minskningen 3,9 procent. Utvecklingen var negativ både på hemmamarknaden och exportmarknaden. Här var det särskilt exportmarknaden som tyngde med en nedgång på 7,9 procent.

Tungt för restauranger och hotell

Under tisdagsmorgonen kom det också statistik kring hushållskonsumtionen. Den visade sig backa med 1,1 procent i Sverige i juli, jämfört med samma månad innan.

ANNONS

Den branschgrupp som påverkades mest negativt var restauranger, caféer och hotell där tappet var 3,4 procent i fasta priser jämfört med i fjol, skriver Finwire.

Uppåt för detaljhandeln

Istället var det detaljhandeln som påverkades positivt, mest inom livsmedel och dryck som ökade med 2,0 procent, mätt i fasta priser.

Görs jämförelsen istället med månaden innan så steg hushållens totala konsumtion med 0,7 procent.

Läs mer:

Mer i plånboken för hushållen: “7 000 kronor i månaden”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]