Finans Nyhet

Svensk ekonomi krymper – tungt för hotell och restaurang

Taggar i artikeln

BNP Ekonomi SCB Sverige
Svensk ekonomi krymper – tungt för hotell och restaurangSvensk ekonomi krymper – tungt för hotell och restaurang
Den branschgrupp som påverkas mest negativt är restauranger, caféer och hotell där tappet ligger på 3,4 procent i fasta priser jämfört med i fjol. (Foto: Unsplash)
Publicerad
Uppdaterad

Sveriges BNP var 0,9 procent lägre i juli jämfört med samma månad i fjol. Tjänster och byggsektorn tynger, enligt SCB. Samtidigt sjönk både hushållskonsumtionen och industriorderingången.

Rikard Jansson

Sveriges BNP minskade 0,8 procent, men kalenderkorrigerat var nedgången 0,9 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Detta kan jämföras med en uppgång på 2,3 procent månaden innan.

Enligt SCB handlar det om ett lägre produktionsvärde inom tjänster och i byggbranschen.

”Nedgången hölls tillbaka av högre produktionsvärden i tillverkningsindustri och bland offentliga myndigheter”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

Annons

Svagt på exportmarknaden

Hur industrins hjul rullar framöver kan visas av industriorderingången. Den sjönk med 0,1 procent i juli, mätt i årstakt, enligt SCB. Det kan jämföras med en uppgång på 1,0 procent vid avstämningen månaden innan.

Görs jämförelsen med månaden innan var minskningen 3,9 procent. Utvecklingen var negativ både på hemmamarknaden och exportmarknaden. Här var det särskilt exportmarknaden som tyngde med en nedgång på 7,9 procent.

Tungt för restauranger och hotell

Under tisdagsmorgonen kom det också statistik kring hushållskonsumtionen. Den visade sig backa med 1,1 procent i Sverige i juli, jämfört med samma månad innan.

Annons

Den branschgrupp som påverkades mest negativt var restauranger, caféer och hotell där tappet var 3,4 procent i fasta priser jämfört med i fjol, skriver Finwire.

Uppåt för detaljhandeln

Istället var det detaljhandeln som påverkades positivt, mest inom livsmedel och dryck som ökade med 2,0 procent, mätt i fasta priser.

Görs jämförelsen istället med månaden innan så steg hushållens totala konsumtion med 0,7 procent.

Annons

Läs mer:

Mer i plånboken för hushållen: “7 000 kronor i månaden”. Realtid

Annons