Realtid

Stureplansprofilen som lånat mångmiljonbelopp festar med Nords storägare

Brasseriegruppen, Daniel Güven, Staffan Beckett, Nord Fondkommission
Annelie Östlund
Uppdaterad: 20 sep. 2021Publicerad: 20 sep. 2021

Nord Fondkommissions kunder riskerar förlora sina pengar efter investeringar i Brasseriegruppens snabbmatsprojekt. Samtidigt festar Nords största ägare och dåvarande ordförande Staffan Beckett med låntagaren – Brasseriegruppens storägare Daniel Güven.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var våren 2019 som Brasseriegruppens majoritetsägare – bröderna Filip och Daniel Güven – tog in lån på sammanlagt 45 miljoner kronor för att utveckla en ekologisk snabbmatskedja.

Då drev bröderna – som gjort succé i Stockholms krogvärd – redan den klassiska Stockholmsrestaurangen Prinsen, Villa Godthem på idylliska Djurgården, Stureplanskrogen East, sommarrestaurangen Pontonen på Norr Mälarstrand, centralt belägna italienska restaurangen Trattorian och cocktailbaren Orangeriet – bland annat. 

Arrangör av de två obligationerna på 20 respektive 25 miljoner var Nord Fondkommission med grundaren, dåvarande ordföranden och storägaren Staffan Beckett i spetsen. 

Nord gick också in som så kallad låneagent vilket innebär att Nord skulle förvara panter – säkerheterna för lånen – och företräda långivarna gentemot låntagaren om den senare skulle få svårigheter att betala tillbaka lånen. 

Som Realtid har skrivit i tidigare artiklar  är det precis vad som skett. Långivarna har visserligen fått tillbaka 5 miljoner kronor, men under hot om konkurs tvingats konvertera resten – 40 miljoner – mot preferensaktier med möjlig inlösen först 2027. Eftersom restaurangbolagen som skulle ingå i snabbmatskedjan har försatts i rekonstruktion är det samtidigt högst osäkert om, och i så fall när, investerarna kan få tillbaka sina pengar. 

I ägarbolaget DFG Fast Foods årsredovisning för 2020 – skriver revisorn att ”de kortfristiga skulderna överstiger bolagets kortfristiga tillgångar med 15 493 tkr. Dessa förhållanden tyder tillsammans med de andra omständigheter som nämns i not 10, på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet.”

På grund av att placerarna gått med på att konvertera obligationslån till preferensaktier har de också förlorat de säkerheter som skulle skydda dem just från att förlora hela, eller större delen, av sin investering.    

Festar tillsammans i Italien

ANNONS

Samtidigt som investerarna ser ut att ha trampat på en finansiell mina, festar Nord Fondkommissions storägare med låntagaren – Brasseriegruppens storägare Daniel Güven.

Enligt uppgift till Realtid – vilket också styrks av Daniel Güvens egna publiceringar på Instagram – deltar Güven på Staffans Beckets svensexa i juli i år – bara två veckor efter att dotterbolagen som skulle utgöra snabbmatskedjan ansöker och beviljas rekonstruktion.  

Ytterligare ett par veckor senare går det storslagna bröllopet av stapeln i Toscana, Italien. Vigseln och den efterföljande festen – med många gäster och levande musik – hålls i Villa Buonvisi som enligt hemsidan ligger ”i en oas omringad av vin- och olivodlingar”. 

På Instagram lägger Daniel Güven ut en bild av sig själv med ett glas i handen när han enlig egen uppgift befinner sig på Beckets bröllopsfest. 

Obesvarade frågor

Mot bakgrund av att åtminstone Daniel Güven umgås så pass nära Nord Fondkommissions största ägare att han deltar på dennes svensexa, kan Nords oberoende i förhållande till låntagaren – formellt DFG Fast Food – ifrågasättas. 

Det gör också att frågor rörande den informationen som presenterades för Nords kunder inför obligationsemissionerna, blir än mer brännande. 

Exempelvis angavs i memorandumet att ”emittenten tillskjuter totalt cirka 19 miljoner kronor i eget kapital för att finansiera förvärven (…). Det skedde inte. Endast en halv miljon kronor i aktiekapital tillsköts och redan vid årsskiftet 2019/2020 – innan corona-pandemin slog till – hade bolaget ett negativt kapital om drygt 5 miljoner. Trots detta upprättade styrelsen ingen kontrollbalansräkning. 

ANNONS

Även ett värdeutlåtande på ett bolag som förvärvades med hjälp av obligationslånet kan ifrågasättas. I detta dokument presenteras en rörelseresultatsiffra på plus 8,5 miljoner kronor för 2018. Det nämns ingenting om att årets resultat i själva verket landade på minus 7 miljoner kronor, och att den aktuella restaurangkedjan befann sig i kris vid förvärvet. 

Nords oberoende blir också en brännande fråga mot bakgrund av investerarnas nedköp i samband med konverteringen av obligationslån till preferensaktier. 

Realtid har ställt frågan till Nord vilken roll värdepappersbolaget – som också var låneagent – hade när förslaget om konvertering konstruerades. 

Frågan är också hur Nord valde att agera när det stod klart att låntagarna inte agerade i linje med vad som angivits i prospektet – att man inte tillsköt eget kapital på 19 miljoner? 

Ytterligare en fråga är om Staffan Beckets relation till bröderna Güven påverkade Nords due diligence av bolagen med koppling till affären. 

Realtid har sökt Staffan Becket, Nords tidigare vd Charlotte Bergwall Nilsson samt nuvarande vd Peter Uvelid, som samtliga valt att inte återkomma med svar eller kommentarer. 

Realtid har också utan framgång bett bröderna Güven om en beskrivning av deras relation till Staffan Beckett med anledning av deras gemensamma affärer. 

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]