Realtid

Storebror tvingas kompromissa i EU

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 11 mars 2005Publicerad: 11 mars 2005

Thomas Bodströms förslag om att EU ska lagra data om alla telefonsamtal, sms och mejl fick inget gehör i Europaparlamentet i går natt. Det öppnar för en kompromiss.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Justitieminister Thomas Bodström och Sverige gick i spetsen för förslaget om att trafikdata om alla telefonsamtal, mobilsamtal, skickade sms och mejl samt besökta sajter ska lagras i hela EU i minst ett år. Förslaget lades fram som ett medlemsstatsförslag till Europaparlamentet. Ett förslag som alla justitieministrar i EU-länderna ställde sig bakom. Men i går natt blev det tvärstopp.

Bland de svenska EU-parlamenterarikerna röstade både Charlotte Cederschiöld (m) och Jonas Sjöstedt (v) mot förslaget.

It-strategin Pär Ström, som deltog i en hearing i EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter den 31 januari, tycker att det är bra att Bodströms förslag inte klubbades.

– Thomas Bodströms förslag som las fram som ett medlemsstatsförslag var ett försök att få igenom det snabbt. Utslaget i parlamentet visar att det blev för kontroversiellt, inte bara i parlamentet, utan också i många länder och i media, säger Pär Ström till Realtid.se.

Nu tvingas man att ta förslaget via EU-kommissionen och kommer det att göras grundligare.

– Förslaget är inte stoppat för gott. Det gör att EU-kommissionen istället måste lägga fram ett eget förslag för parlamentet och det tror jag slutar i en kompromiss, säger Pär Ström.

Vad är viktigast att få bort ur förslaget ur integritetssynvinkel?

– Ärligt talat – det finns inte något sätt det kan förbättras. Från början pratade man om att trafikdata skulle lagras i 3 år, sen blev det ett år. Blir det sänkt till ett halvår så är det ingen större skillnad. Det är uppgifter som över huvud taget inte ska lagras. Börjar man att lagra uppgifterna finns en stor risk för att det sker en ändamålsglidning.

ANNONS

Det som Thomas Bodström vill är att teleoperatörerna ska tvingas lagra i ett år är det som kallas trafikdata; uppgifter om vem som ringer, till vem, tidpunkt, samtalets längd. Från mobilen lagras också positionen (från vilken mobiltelestation samtal kopplades via).

Däremot ska inte innehåll i mobilsamtal, sms och mejl lagras. Men rent tekniskt ligger den möjligheten bara en knapptryckning bort.

Thomas Bodström vill också att uppgifterna om vilka sajter den enskilde besöker lagras.

– Att lagra uppgifter om webbtrafik är kränkande. Gör du en sökning i Google så lagras också orden du sökt på, det kan du se i adressfältet. Och i fallet med vissa sajter så är namnet halva innehållet, så en begränsning till att bara lagra huvudsajtens namn och inte delsidor är inte alltid tillfredsställande, säger Pär Ström.

– När jag utfrågades i EU i januari pekade jag på riskerna för missbruk av uppgifterna. Polisföreträdare har ofta ett naivt sätt att se på saken, de verkar resonera att det räcker med att säga att man garanterar att uppgifterna inte ska missbrukas. Mendet är ingen garanti. Databaser läcker hela tiden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]