Realtid

Storbritannien i utbildningskris: "Grundläggande orättvisa"

Storbritanniens Prince William med studenter under ett besök i St. Michael's Church of England.
Storbritanniens Prince William träffar studenter från St. Michael's Church of England High School. (Foto: Oli Scarff/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 24 aug. 2024Publicerad: 24 aug. 2024

Storbritannien står inför en akut kompetenskris som hindrar landets ekonomiska tillväxt. Trots goda prestationer i tidig ålder halkar unga britter efter sina europeiska jämnåriga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bristen på utbildningsmöjligheter efter gymnasiet har blivit ett stort problem i Storbritannien. Något som påverkar både ungas livsmöjligheter och landets ekonomiska utveckling.

Framförallt är det avsaknaden av relevanta yrkesutbildningar som har lett till att unga britter halkar efter sina europeiska motsvarigheter.

En ny rapport från Resolution Foundation pekar på att Storbritanniens unga, trots att de i 15-årsåldern presterar lika bra som sina franska och tyska jämnåriga, ligger efter fram till 24-årsåldern.

Begränsad tillgång

Medan universiteten erbjuder en tydlig väg mot en akademisk karriär, är tillgången till lärlingsplatser och andra yrkesutbildningar begränsad.

”Det är en grundläggande orättvisa i det brittiska utbildningssystemet,” säger Lord Richard Layard, professor vid London School of Economics, till Financial Times.

Utöver detta visar forskning från Institute of Engineering and Technology, IET, att Storbritannien står inför en allvarlig brist på tekniska färdigheter, särskilt inom nya teknologier.

En betydande andel av arbetsgivarna menar att dessa brister påverkar produktiviteten negativt och begränsar företagens tillväxtpotential. Samtidigt är Storbritannien bland de minst benägna att erbjuda sådana utbildningar jämfört med andra länder, detta enligt en artikel i The New Statesman från tidigare i år.

ANNONS

Inrättar en ny myndighet

Labours nya regering har tagit upp denna fråga och lovat att reformera utbildningssystemet för att öka tillgången till yrkesutbildning och lärlingsplatser.

Regeringen har föreslagit att inrätta en ny myndighet, Skills England, som ska samordna utbildningsinsatserna och säkerställa att de möter arbetsmarknadens behov.

”Vi behöver en omfattande strategi för att lösa detta problem,” säger Layard till Financial Times och understryker behovet av att säkerställa att alla unga får tillgång till de utbildningsmöjligheter de behöver för att lyckas.

Läs även:
Myrsteg för brittisk ekonomi – hur länge varar återhämtningen? Realtid
Labours historiska seger ger marknaden hopp om stabilitet. Realtid
Svenska ISK-konton kan drabbas av brittisk skattesmäll. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]