Storbankerna fast i Musks dyra Twitter-lån

Taggar i artikeln

Elon Musk Skulder Twitter
En bild på X vd, Elon Musk.En bild på X vd, Elon Musk.
Elon Musk har erkänt att han betalade mer för Twitter än vad plattformen var värd vid tidpunkten för köpet. (Foto: Jordan Strauss/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Elon Musks köp av Twitter, numera X, har utvecklats till en av de mest problematiska bolagsaffärerna sedan finanskrisen. Men ägaren fortsätter att tro på plattformen.

Joakim K E Johansson

Lånen på totalt 13 miljarder dollar som Elon Musk tog för att finansiera köpet av sociala medier-plattformen Twitter har legat kvar på bankernas balansräkningar i nästan två år.

Affären involverade sju banker, inklusive Morgan Stanley och Bank of America. Planen var att snabbt avyttra den till andra investerare, vilket är en vanlig praxis för att undvika risker och skapa intäkter genom avgifter.

Men två år efter köpet kan lånen inte säljas vidare utan betydande förluster, skriver Wall Street Journal.

Annons

”Lånen har tyngt bankerna”

Men på grund av X:s svaga ekonomiska resultat har bankerna inte kunnat sälja lånen, vilket har lett till att de blivit ”hängande” på balansräkningarna.

Steven Kaplan, professor i finans vid University of Chicago, menar att detta en av de största ”hängande” affärerna sedan finanskrisen.

”Lånen har tyngt bankerna mycket längre än vad vi sett i andra liknande affärer”, säger han.

Annons

Enligt Wall Street Journal har vissa banker redan skrivit ner värdet på lånen med hundratals miljoner dollar.

Tappat häften av sitt värde

X värderades till 44 miljarder dollar vid köpet, men har under Musks ägarskap tappat mer än hälften av sitt värde.

I dag bedöms sociala medier-plattformen vara värd cirka 19 miljarder dollar. Trots att fler använder plattformen har annonsintäkterna inte återhämtat sig, vilket tidigare varit en viktig inkomstkälla för företaget.

Annons

Tidigare i år skissade bankerna på en plan där Musk skulle betala av en del av X:s utestående skuld, vilket skulle minska räntebetalningarna. Men detta förslag har ännu inte förverkligats.

Erkänner problemen

Musk har erkänt att hans förvärv av Twitter var överprissatt. Han har vid flera tillfällen diskuterat att han betalade mer än vad plattformen var värd vid tidpunkten för köpet. skriver People Magazine.

I intervjuer och på sociala medier har Musk sagt att han tog över en plattform med stora ekonomiska och tekniska utmaningar, och att arbetet med att vända situationen har varit mer krävande än väntat.

Trots dessa utmaningar har Musk fortsatt att uttrycka sin tro på plattformens potential.

Läs även:
Trump öppnar för att ha Musk i regeringen. Realtid
Elon Musk stämmer OpenAI – väcker liv i nedlagda ansökan. Realtid

Annons