Undersökningar om klimateffekter brukar vanligtvis handla om hur dessa drabbar världens fattigaste hårdast. Ny forskning visar att de ekonomiska riskerna ökar snabbast för de rika.
Stigande havsnivåer drabbar välbärgade länder hårdast
Direkta effekter som torka, översvämningar och extrem värme drabbar fortfarande den fattigare delen av världen hårdast, men riskerna för de rika ökar i allt snabbare takt.
Vattenbristen i världen väntas bli större än befarad, något som forskare betraktar som en av århundradets största utmaningar.
Kraftiga stormar och stigande havsnivåer väntas ha en oproportionerligt stor inverkan för de mer välbärgade under de kommande decennierna. Detta gäller särskilt för USA och EU-länderna, visar en ny studie från Potsdam Institute.
”Risken ökar snabbast för de rika, men det beror också på att den var lägre i början, men vi vet också att förändringarna är något som folk känner”, säger studiens huvudförfattare Anders Levermann till Bloomberg.
Sprider sig över globala ekonomin
Fattiga konsumenter drabbas hårt då de köper basvaror för att överleva, men rika påverkas också på grund av deras högre konsumtion.
De mikroekonomiska förlusterna sprider sig genom hela den globala ekonomin, vilket i förlängningen påverkar sysselsättningen och tillväxten negativt.
Länder som är beroende av global handel, så kallade övergångsekonomier som Brasilien och Kina, är särskilt sårbara.
Slutsatsen i rapporten är dock att världens fattigaste fortfarande påverkas allra mest. Minska sårbarheten för dessa bör därför fortsatt vara en prioritet.
Läs mer:
Hållbarhet viktigt för bolagen – få vidtar åtgärder. Realtid
Hållbarhet i fokus när Lego fortsätter växa. Realtid