Spararna skyr techfonder – hit flyr de istället: ”Stabilare”

Taggar i artikeln

Fonder Räntefonder Teknikfond
Har du också flytt från teknikfonder till räntefonder? - Detta ska du tänka påHar du också flytt från teknikfonder till räntefonder? - Detta ska du tänka på
Svenskarna skyr techfonder i augusti. (Foto: Oscar Olsson/TT)
Publicerad
Uppdaterad

I spåren av den massiva utförsäljningen i början av augusti har fondsparare flytt techfonder. Förvaltare tipsar om hur du ska tänka framöver.

Rikard Jansson

Nästan hälften av de avyttringar som fondsparare gjorde hos Avanza (börskurs Avanza Bank) i augusti skedde i techfonder.

”Spararna verkar ha blivit ’skärrade’ av volatiliteten i början av månaden, och istället sökt sig till stabilare alternativ”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Enligt henne handlar det om en helomvändning som sker i fondsparandet under augusti. Den beskrivs som betydligt mer försiktig, även om det fortfarande tydligt handlar om nettoköp.

Annons

”Inget dåligt alternativ”

Mer precist skyr fondspararna techfonder till förmån för svenska storbolagsfonder, investmentbolagsfonder och i hög utsträckning räntefonder utfärdade i svenska kronor.

”Att agera känslomässigt när det kommer till investeringar är inte att uppmuntra, men givet den räntesänkningsperiod vi med stor sannolikt har framför oss är det dock inget dåligt alternativ fondspararna har valt, eftersom räntefonder gynnas av just nedåtgående räntor”, säger Schön.

Räntefonder skiljer sig dock en hel del från aktiefonder med nya faktorer att hålla koll på om man tidigare var van vid aktiefonder.

Annons

Tre tips kring räntefonder

Katarina Carlsson och Karin Haraldsson är ränteförvaltare hos Lannebo Fonder och ger i Privata Affärer tre tips till den som vill investera i en räntefond.

1. Utvärdera risknivån i räntefonden. Är det en investment grade-fond (högre kreditkvalitet reds.anm) eller en så kallad high yield-fond (lägre kreditkvalitet). Finns det en övervikt av hög risk?
2. Hur lång räntebindning har fonden? När räntorna stiger kan lång räntebindning innebära en högre risk. Då kan kort räntebindning vara ett bättre alternativ.
3. Kontrollera fondens avgifter – är de rimliga i förhållande till risknivån? Räntefonder har ofta lägre avgifter än räntefonder, vilket är fördelaktigt.

Läs mer:
Storbanken: Fina veckor kvar på börsen – sedan vänder det. Realtid

Annons

Annons