Realtid

Vindkraftsjätten: ”Finns mer kapital än vad marknaden efterfrågar”

Anders Frick
Uppdaterad: 18 aug. 2023Publicerad: 18 aug. 2023

Freja Offshore bygger just nu en vindkraftspark strax utanför Göteborg med en total effekt som motsvarar ett kärnkraftverk. Stora investeringar krävs, men vd Magnus Hallman upplever inga som helst problem att locka investerare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Små steg med stor effekt för din ekonomi

18 nov. 2024

Mareld är namnet på den flytande vindkraftverk som projekteras i havet utanför Göteborg. Fullt utbyggd bedöms parken kunna producera mellan 9-12 TWh årligen, vilket motsvarar över hälften av hela Västra Götalandsregionens elförbrukning. Bakom satsningen ligger Freja Offshore som drivs av svenska Hexicon och norska Mainstream Renewable Power.

Trots att satsningen kostar miljardbelopp ser inte Freja Offshores vd Magnus Hallman att pengar skulle vara något problem.

– Det är ju stora investeringar vi pratar om och investeringarna är inte klara. Men vi ser inte att tillgången till tillgänglig kapital skulle vara en brist i dagsläget, utan det finns nog egentligen mer kapital än vad marknaden efterfrågar, som det ser ut, säger Magnus Hallman till Realtid.

Handlar investeringarna om nytt kapital eller är det sådant som styrs om från exempelvis oljeindustrin?
– Det sker ju en omställning såklart. Aker-koncernen ställer ju om från olja/gas som inte troligen är en framtid till förnybart. Så dels pengar därifrån. Men det finns även intresse från investerare generellt mot förnybart. Så jag tror att det är mycket nytt kapital som kommer till branschen, säger han.

Hur ser tidsplanen ut för er?
– Vi skickade in en ansökan under första kvartalet i år och vi kommer få en rekommendation från länsstyrelsen till regeringen första kvartalet nästa år. Eftersom det här är ekonomisk zon som regeringen beslutar om så hoppas vi kunna få ett regeringsbeslut under andra halvåret nästa år, säger han, och fortsätter:

– Sedan är det frågan om nätanslutning som kommer styra hur snabbt vi kommer fram, men om allt sådant löses så bör vi kunna börja koppla in 2028-2029 någon gång, säger han.

Vad finns det fördelar med just flytande vindkraftverk till havs?
– Vi kan förlägga dessa vindkraftverk på vilket vattendjup som helst. Det gör att vi kan dra oss långt ut från kusten, bort från de flesta intressentkonflikter som finns idag. Vi syns inte och vi stör inte bullermässigt. Det finns mycket färre intressenter ute till havs. Så vi ser väl det här som den minst dåliga nya produktionen som man kan bygga i Sverige. Vi stör inte så mycket som allt annat skulle störa, säger han.

ANNONS

Samtidigt är det lite krångligt att göra service jämfört med landbaserad vindkraft, eller?
– Det är en annan typ av verksamhet att köra offshore generellt. Så den kommer ju att kräva en annan typ av organisation. Men samtidigt så har vi ju norska ägare från Aker-koncernen som är väldigt vana vid offshoreverksamhet kring olja/gas. Där använder vi nu den kunskapen för våra vindkraftverk, så vi känner att det är en mogen teknik. Det är ett beprövat sätt att jobba med drift och underhåll på, säger han.

Till sist, kan du berätta någonting om flytande vindkraftverk som kanske inte så många känner till?
– Storleken är väldigt överraskande för många. Bara plattformarna som varje vindkraftverk står på skulle vi kunna fylla Ullevi med. Och vi ska ha 165 stycken. Varje vindkraftverk är drygt 300 meter högt, så det är klart att det är gigantiska konstruktioner som är förankrade i sjöbotten och genererar mycket energi på grund av att det blåser mycket till havs, säger Magnus Hallman.

Utöver Mareld på västkusten har Freja Offshore ytterligare tre projekt i pipeline – alla i Östersjön; Dyning strax söder om Stockholm, Kultje mellan Öland och Gotland, samt Cirrus mellan Öland och Bornholm.

Se hela intervjun med Freja Offshores vd Magnus Hallman i RealtidTV!

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS