Realtid

Tunga finansprofiler startar corporate financebolag: ”Ser en stor efterfrågan”

Johan Svärd, Andreas Lindström och Sven Otto Littorin.
Johan Svärd, Andreas Lindström och Sven Otto Littorin.
Anders Frick
Uppdaterad: 19 sep. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

En grupp tunga finansprofiler med Andreas Lindström och Sven Otto Littorin i spetsen startar nu bolaget Stadsholmen Equity. Fokus är på rådgivning åt bolag på den onoterade aktiemarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

24 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarnas fondsparande når nya rekordnivåer

23 dec. 2024

I slutet av augusti lämnade Andreas Lindström jobbet som Head of Corporate Access på Erik Penser Bank efter att ha jobbat där i nästan sju år. Nu drar han igång företaget Stadsholmen Equity, med fokus på corporate finance. Med i teamet har han ytterligare en handfull tunga finansprofiler:

Filip Dunér – Tio år på Carnegie Investment Bank, senast som institutionell aktiehandlare
Johan Svärd – Bolagsbyggare med bland annat Inzile, Goobit och Wasder i bagaget
Sven Otto Littorin – Fd arbetsmarknadsminister, numera entreprenör och investerare
Samuel Hesser – Scarp Corporate Finance, Mangold Fondkommission och Erik Penser Bank
Emine Lundkvist – Advokat med erfarenhet från Grant Thornton, Setterwalls och Skatteverket
Kajsa Persson – Tidigare Erik Penser Bank

Stadsholmen Equity planerar att vara verksamma på onoterade aktiemarknaden och där agera som fristående rådgivare.

– Vi inriktar oss främst mot mindre, kvalitativa, bolag som är redo att ta nästa steg i sin tillväxtresa, och därmed behöver en injektion av nytt kapital och i vissa fall även kompetens. Med den starka erfarenhet och breda kontaktnät vi har i teamet tror vi att vi har en god möjlighet att vara en relevant samarbetspartner i den här typen av transaktioner, säger Andreas Lindström till Realtid.

Bolaget kommer att arbeta med private placements och agera rådgivare vid kapitalresningar samt nyemissioner för bolag som behöver mer kapital men där grundare och tidiga ängelinvesterare kanske inte längre har möjlighet att bistå med det.

Företaget kommer även att syssla med equity brokerage och secondaries genom att koppla ihop köpare och säljare på andrahandsmarknaden för onoterade aktier och på så sätt ge ägare i onoterade bolag möjligheten att komma in och ur sina innehav under perioden mellan finansieringsrundorna.

– Gemensamt för de bolag vi kommer arbeta med är att de besitter en stor tillväxtpotential inom sina respektive vertikaler, gärna har en skalbar affärsmodell samt leds av väldigt kompetenta och visionära personer, säger Andreas Lindström.

Vilka kunder kommer ni främst att inrikta er mot?
– Vi kommer primärt att arbeta med bolag som är verksamma inom tech- respektive fastighetssektorn. Det är två sektorer som historiskt har levererat fina värden till investerare och där vi tror att det kommer finnas möjligheter till goda affärer framgent. Det senaste halvårets makroekonomiska omsvängning har gjort att värderingarna i dessa sektorer blivit betydligt mer aptitliga samtidigt som finansieringsklimatet blivit kargare. Vi ser att Stadsholmen Equity kommer ha en viktig roll att spela här, säger han.

ANNONS

På vilket sätt då – vad är det som saknas i ekosystemet?
– Det svenska finansiella ekosystemet är välfungerande med många duktiga aktörer i både den noterade och onoterade miljön. Samtidigt ser vi att det finns ett stort intresse för investeringar i onoterade bolag men att dessa varken är lika genomlysta eller lika tillgängliga som noterade bolag, säger Andreas Lindström, och fortsätter:

– Vi har från sidlinjen sett med frustration hur ett stort antal kvalitativa, onoterade bolag inte lyckats nå ut till relevanta investerare. Med vår erfarenhet, kunskap och kontaktnät ser vi att vi kan fylla en funktion i att sammanlänka bolag med både kapital och i vissa fall även med kompetens, säger han.

Vad har ni för siffermässiga mål och ambitioner kring omsättning, antal kunder och liknande?
– Vi är ödmjuka med att vi startar i ett tuffare klimat och arbetar med ett tillgångsslag som är illikvitt i sin karaktär. Transaktionsarbetet är ett manuellt hantverk och med det sagt hoppas vi kunna stänga ett par transaktioner under 2022 och växa sakta men säkert under 2023, säger han.

Stadsholmen Equity har tagit sitt namn från ön Stadsholmen, där Gamla Stan i Stockholm ligger.

– Stadsholmen har varit en plats för innovation och entreprenörskap i 700 år, genom järnindustrin, Stockholms Fondbörs, Wallenbergsfären, med mera. Det arvet vill vi bygga vidare på genom att hjälpa svenska entreprenörer att kapitalisera och utveckla sina verksamheter, säger Andreas Lindström.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]