Realtid

Swedbank: Räntetoppen ännu inte här

Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef.
Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef.
Realtid.se
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

Räntorna har under juni stigit i spåren av ett förnyat fokus på centralbanker och deras kamp mot inflationen. I Sverige väntas de rörliga bolåneräntorna stiga till 5 procent mot slutet av året. Det visar Räntebladet, en analys från Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Små steg med stor effekt för din ekonomi

18 nov. 2024

Räntorna har stigit i både Sverige och omvärlden under den senaste månaden i takt med att uppmärksamheten på räntemarknaden skiftat till centralbankerna på bekostnad av den skingrade bankoron i USA.

– Fortsatta räntehöjningar från flera centralbanker och ett förnyat fokus på den höga inflationen innebär att den globala räntetoppen ligger en bit bort. Fed gjorde en väntad paus i räntehöjningarna, men väntas, liksom ECB, höja räntan på nytt under juli. Sannolikheten för nya räntehöjningar även efter sommaren har ökat, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank i en kommentar till analysen.

Riksbanken höjde i enlighet med Swedbanks prognoser styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent i juni och signalerade minst en till räntehöjning under andra halvåret. Dessutom beslutade Riksbanken att snabba på försäljningarna av statsobligationer. Riksbanken tar nu större hänsyn till den svaga kronan och inflationsriskerna som den medför.

– En svag krona, kombinerat med en hittills stryktålig ekonomi, tror vi pressar Riksbanken till fler höjningar. Vi räknar därför nu med räntehöjningar om vardera 25 punkter i både september och november, vilket lyfter styrräntan till 4,25 procent. Dessutom dröjer den första räntesänkningen dröjer till april nästa år, säger Andreas Wallström.

Swedbank räknar med att Riksbankens räntehöjningar får ungefär samma genomslag på de rörliga bolåneräntorna som i fjol.

– De rörliga bolåneräntorna revideras upp och väntas stiga till 5 procent vid årsskiftet. De bundna bolåneräntorna väntas ligga kvar på nuvarande nivåer även framöver, säger Andreas Wallström.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS