”Det gäller att ha en balans av värdebolag och snabbväxande bolag. Det starka momentumet som tillväxtaktier haft, är slut nu”, säger Kristofer Barrett, förvaltare på Swedbank Robur.
Succéförvaltaren – här är hans strategi
Mest läst i kategorin
Swedbank Robur Globalfond utsågs förra veckan till årets globalfond – för andra året i rad. Samtidigt blev fonden Technology såväl årets branschfond som årets fond.
Kristofer Barrett, ansvarig förvaltare för båda fonderna, säger att såväl globalfonden som tech-fonden var positionerade mot ”framtidsbranscher” som fick extra raketbränsle på grund av pandemin.
– Men olika aktier har dragit i olika perioder. Det har inte fungerat att ha bara ett tema. Digitaliserings- och IT-aktier sprang iväg när människor satt instängda hemma. Och så räntesänkningar ovanpå det. Sedan kom vaccinet hösten 2020, vilket fick andra aktier att springa iväg. Sedan har delta-varianten och omikron skapat volatilitet, säger Barrett.
Trots att många tech-aktier fick stryk i slutet av förra året i spåren av ränte- och inflationsoron, fortsatte Kristofer Barretts tech-fond upp.
– Skillnaderna mellan fonderna som investerar i teknologi var enorma förra året. Det skiljde kanske 40 procentenheter mellan de sämsta och de bästa – inom kategorin.
Bland favoriterna finns TSMC – ett taiwanesiskt bolag som producerar halvledare, gör enorma investeringar och som blivit ledande på området.
Ett annat bolag som båda fonderna investerade i under 2021 är Broadcom – en blandning mellan ett mjukvarubolag och ett halvledarebolag.
– De bygger infrastrukturen som driver digitaliseringen framåt, säger Kristofer Barrett.
Nvidia – världens ledande grafikkortstillverkare som bland annat tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkort – är en annan favorit. Aktien har visserligen backat sedan i höstas men uppgången de senaste fem åren summerar till 740 procent.
I globalfonden finns också bolag som amerikanska hälsovårdsbolaget Centene – för balansens skull.
– Centene är ett typiskt värdebolag med fina kassaflöden redan idag och en stabil affär på lång sikt. Här kommer också diskussionen om räntehöjningar, vinster idag och vinster i framtiden in. Kassaflödena idag blir ju relativt sett mer värdefulla när räntan går upp.
Hur tänker du när det gäller rädslan för räntehöjningar och inflation?
– Det är inte så att – om räntan ändrar sig, så ändrar vi våra investeringar. Men det är klart att vi har en diskussion om makroläget. Räntehöjningar påverkar värdet av framtida vinster. Ju längre fram i tiden vinsterna finns, desto mer påverkas värdet. Så det gäller att ha en balans av värdebolag och snabbväxande bolag i portföljerna. Det väldigt starka momentumet som tillväxtaktier haft, är slut nu.
Vad är annars filosofin bakom Globalfonden och Technology?
–Vi är väldigt långsiktiga och fokuserar på riktigt värdeskapande – bolag som gör saker som kunderna vill ha. Innovation, forskning och utveckling är jätteviktigt. Bolagen måste göra något annorlunda och vi undviker sektorer där det inte går att differentiera sig, som telekommunikationsbolag.
Kristofer Barrett undviker också vissa regioner.
–Jag har förvaltat fonder fokuserade på tillväxtmarknader, däribland Afrika och Ryssland – och har lärt mig mycket om governance-risk. Inte bara i bolag utan i länder. Just nu har vi exempelvis ingenting i fastlands-Kina och inte mycket i södra Europa. Jag fokuserar på USA, vissa länder i Västeuropa, Taiwan, Korea och Japan.