Realtid

"Stålindustrin är het för första gången på väldigt många år"

Levers Joakim Bornold sammanfattar veckans börssnackisar.
Levers Joakim Bornold sammanfattar veckans börssnackisar.
Realtid.se
Uppdaterad: 13 okt. 2023Publicerad: 13 okt. 2023

Levlers grundare och ordförande, sparprofilen Joakim Bornold, sammanfattar börsveckan varje fredag. Vad var veckans överraskning? Veckans besvikelse? Och vem stod för veckans citat? Här är Joakim Bornolds summering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Överraskning:
Inflationen. Trodde den skulle sjunka mer, som så många andra. Men för vad det är värt så är i alla fall den anekdotiska inflationen rekordlåg. Jag reser runt en hel del och träffar många människor och företag och känslan just nu är att det bromsar in väldigt snabbt. Inflationen är seg, men det finns bara en väg och det är nedåt.

Besvikelse:
Ericsson. Nedskrivningen på 32 miljarder är inget annat än en jättebesvikelse. Besvikelse, men ingen överraskning. Ericssons historia är full av dyra köp som floppar. I vilket annat bolag som helst hade nog vd:n fått gå efter Irak-affärer och katastrofköp, men med tanke på Börjes ställning i Wallenbergsfären så lär det inte hända. Ericsson kommer byta vd när vd:n vill det.

Utspel/citat:
– FTX-härvan.  Rättegången mot kryptokungen Sam Bankman-Fried är en minst sagt spektakulär. Men den visar med all önskvärd tydlighet varför finansmarknaderna är reglerade. Många hoppades och hoppas fortfarande kanske på kryptohandeln som en helt fri marknad. Jag är ledsen att behöva säga det, men anarkikapitalism funkar inte.

Bransch:
– Stålindustrin är het för första gången på väldigt många år. Storbråket kring H2 Green Steel och Hybrit är fascinerande, men handlar nog mer om ideologiska skillnader än om affärsmässiga. LKAB har visat sig sitta på en jättefyndighet när det kommer till järnmalm och vi har stor tillgång på grön energi och samtidigt massor av kompetens kring ståltillverkning – det låter rimligt att satsa i det läget…De som ropar högst är nog de som är rädda för en ökad inblandning av staten. Globaliseringen är kanske inte död, men den går på lågvarv. Det är mycket produktion som ska plockas hem och det kommer bara gå med statens hjälp. Det är nya tider och marknadsliberalerna kommer nog bara att få tugga i sig det.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]