Realtid

Sparkonto med ränta – här är bolagen med bäst sparränta

I dag finns mängder av sparkonton med ränta att välja bland. Hur bankerna sätter sina sparräntor styrs av ett flertal faktorer.
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Sparkonto med ränta är ett populärt val för att få sina pengar att växa över tid. Räntorna hos de olika bankerna kan variera betydligt, och för bäst avkastning är det viktigt att se till de aktuella sparräntorna. Jämför aktuella sparräntor via verktyget nedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?

I dag finns mängder av sparkonton med ränta att välja bland. Hur bankerna sätter sina sparräntor styrs av ett flertal faktorer. 

  • Riksbankens styrränta är den kanske mest betydelsefulla. Vid hög respektive låg styrränta har vi kunnat se stora förändringar i bankernas räntor.
  • Inflation är en annan faktor som påverkar räntor på sparkonto. När inflationen ökar måste justera sina sparräntor för att uppfylla kundernas krav på högre avkastning. Om inflationen däremot är låg, finns det mindre incitament för bankerna att erbjuda bästa sparkonton med ränta.
  • Bankens egna kostnader väger också tungt. Banker som kan dra nytta av billig intern finansiering har mindre behov av att kunna erbjuda högst ränta på sparkonto. För banker som är beroende av externa källor kan höga sparräntor å andra sidan vara ett nödvändigt verktyg för att garantera tillgången på kapital. Bankerna vet dessutom att kunderna jämför sparränta så konkurrensen om att vara den bank med högst sparränta spelar också in.
ANNONS

Bästa sparräntan just nu – ekonomiska faktorer bakom

Sparräntorna påverkas direkt av ekonomiska kriser, inflation och konjunktursvängningar. När det råder dåliga tider brukar sparräntorna kunna fluktuera kraftigt. Om inflationen stiger, urholkas värdet av pengar, vilket skapar krav från konsumenterna på högre ränta på sparkonton. 

ANNONS

Banker tvingas då justera sina sparräntor för att förbli attraktiva, särskilt om de konkurrerar om att kunna vara bank med bästa sparränta. Om inflationen däremot är låg, kan bankerna hålla räntorna nere utan att förlora kunder.

Konjunktursvängningar förstärker effekterna. Under högkonjunkturer är efterfrågan på lån ofta hög och bankerna fokuserar mer på utlåning än på att locka insättningar. Det kan pressa ner sparräntorna. Vid lågkonjunktur vänder situationen – efterfrågan på lån minskar, och banker tvingas istället erbjuda sparkonto med hög ränta för att stärka sin likviditet.

Globala händelser som valutakriser eller geopolitiska spänningar kan också påverka. Bankerna anpassar då snabbt sina strategier och justerar sparräntorna – det kan skapa fina möjligheter för dem som söker bäst sparränta just nu.

Skillnader mellan sparkonton och hur du får bästa räntan

Skillnaderna i sparräntor mellan olika sparkonton kan vara betydande, beroende på kontots villkor och syfte. Ett fasträntekonto erbjuder ofta bästa sparräntan eftersom pengarna låses under en viss period. Ju längre bindningstid, desto högre ränta på sparkontona. 

Om man kan avvara sitt kapital under flera år kan det innebära att man får det bästa sparkontot för maximerad avkastning. Men det har en begränsning – pengarna är inte tillgängliga förrän bindningstiden löpt ut.

Fria sparkonton ger istället flexibilitet. Du kan ta ut pengar när som helst, så det är bra för oväntade utgifter eller mer kortsiktiga mål. Nackdelen är att detta inte handlar om sparkonton med högsta räntan. För banken innebär den högre tillgängligheten större osäkerhet och det resulterar i lägre sparräntor jämfört med fasträntekonton.

ANNONS

Vid stigande räntor är fria sparkonton en fördel, eftersom man kan vänta ut och sedan hitta sparkonto med högst ränta när marknaden justerats uppåt. Vid sjunkande räntor är fasträntekonton bättre, eftersom räntan låses in innan nedgången påverkar nya insättningar.

En annan strategi är att tajma placeringar i sparkonton med hög ränta i förhållande till räntecykler. Vid stigande räntor kan fria sparkonton vara fördelaktiga, eftersom de låter en vänta tills bästa sparräntan blir tillgänglig. Om räntorna förväntas sjunka är det däremot smart att binda kapital i sparkonto med högst ränta för att skydda avkastningen.

Lång bindningstid ger ofta bästa räntan på sparkonto, men innebär också en risk. För den som vill ha balans kan en strategi vara att dela upp sparandet, för att kombinera flexibilitet och avkastning.

Sparkonto med insättningsgaranti – för säker sparränta

När du väljer ett sparkonto är säkerheten minst lika viktig som sparräntan. Men det leder ofta till att man måste göra en avvägning mellan säkerhet och avkastning. Banker som har hög kreditvärdighet och en solid balansräkning kan nämligen vara trygga, men de ger inte alltid högsta sparräntan.

Som tur är finns insättningsgarantin som skyddsnät. Den omfattar belopp på upp till 1 050 000 kronor per kund och bank. Det innebär att även om banken går i konkurs så är dina pengar upp till den gränsen säkra. 

För den som har större belopp och vill ha bästa sparränta med insättningsgaranti är det ofta smart att sprida kapitalet över flera banker för maximalt skydd. Det kan också öppna möjligheter att hitta nya sparkonton med bästa räntan.

Tänk dock på att en del banker och finansinstitut inte erbjuder sparkonto med ränta och insättningsgaranti, utan enbart en hög ränta. Här krävs extra försiktighet, särskilt om man lockas av högsta sparräntan. Det kan vara en del av en nischad banks strategi att locka kapital, men riskerna är också större om något skulle gå fel.

ANNONS

Så jämför du räntor på sparkonto för bäst resultat

Att hitta det bästa sparkontot med ränta handlar om att balansera sparränta, flexibilitet och trygghet. 

  1. Först och främst bör du utgå från de behov du har. För långsiktigt sparande är ett sparkonto med hög ränta, ofta ett fasträntekonto, ett bra val. Men om flexibilitet är viktigare, för oförutsedda utgifter, kan ett fritt sparkonto vara det rätta alternativet trots att de vanligtvis har lägre räntor.
  • När du jämför sparkonton är det viktigt att du granskar villkoren noggrant. En del banker lockar med högsta sparräntan, men det kan finnas krav bundna till denna, såsom minimibelopp eller bindningstid. Att jämföra räntor på sparkonto med olika faktorer i åtanke hjälper dig att undvika oväntade begränsningar.
  • För belopp som överstiger gränsen för insättningsgarantin är risken högre. Genom att sprida ditt kapital över flera banker med insättningsgaranti kan du maximera skyddet och samtidigt utnyttja flera sparkonton med bästa räntan. Det är särskilt bra om du vill ha trygghet men ändå en hög avkastning.
  • Som privatpersoner bör du dessutom regelbundet utvärdera dina sparkonton. Banker justerar ofta sina erbjudanden och det som tidigare var bästa sparräntan kan ha blivit omsprunget. Du behöver alltså se till att hålla dig uppdaterad för att alltid sitta med bäst ränta på sparkonto.
FaktarutaNär får man ränta på sparkonto?
Räntan på ett sparkonto betalas oftast ut månadsvis, kvartalsvis eller årsvis, beroende på bankens rutiner och villkoren för kontot. Kontrollera villkoren för det aktuella kontot för att förstå när du får ränta på ditt sparkonto.Hur kan man räkna ut ränta på sparkonto?
För att räkna ut sparränta kan du använda formeln:
Ränta = (Insatt belopp × ränta i procent × Antal dagar insatt) / Antal dagar i ränteperioden
Exempel: Om du har 100 000 kr på ett sparkonto med 1,5 % ränta insatt i 180 dagar på ett konto där räntan delas ut årligen blir denna:
(100 000 × 1,5 % × 180) / 365 = 739,73 kr
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]